Čtvrtek, 28. března 2024

Příští rok asi začne platit zákaz rachejtlí v národních parcích

Příští rok asi začne platit zákaz rachejtlí v národních parcích

Od příštího roku zřejmě začnou platit přísnější podmínky pro používání zábavní pyrotechniky v národních parcích. Zákaz ohňostrojů na jejich území se může podle zjištění ČTK dotknout například návštěvníků odlehlých horských chalup, které jsou rozesety třeba v Krkonošském národním parku nebo i obyvatel některých šumavských obcí. V současném znění zákona je napsaný pouze zákaz rušení zvláště chráněných živočichů. Letošní Silvestr tak bude asi pro některé posledním, kdy rachejtle v národních parcích vypustí.

Výrazné omezení navrhuje ministerstvo životního prostředí v novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která v prosinci prošla Sněmovnou a míří do horní komory Parlamentu.

Ministerstvo vysvětluje své kroky tak, že správy národních parků mají s používáním ohňostrojů a "rachejlí" špatné zkušenosti. Chce proto chránit cenná území a živočichy před stresem z hluku i před světelným znečištěním a možnými požáry. "Jednoduše v nich chceme hájit pohodu a klid návštěvníků a chráněných živočichů. Dosavadní znění zákona spolu s dalšími právními normami poskytuje před danými stresory ochranu s ne takto jasně danými mantinely," řekla ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.

Například v Krkonošském národním parku je situace jiná než v ostatních třech národních parcích, které jsou na území České republiky. Jeho území je celistvé až na vnitřní ochranná pásma, do kterých patří velká střediska jako Harachov, Rokytnice, Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou. Tato města totiž nejsou součástí národního parku. Zatím se proto neví, v jaké podobě novela projde Parlamentem, nelze tak podle oslovených správ parků říct, zda se zákaz bude vztahovat i na tato města.

"Máme tady také spoustu horským bud, které jsou na hřebenech hor vlastně v těch nejvzácnějších lokalitách. Je to dáno až třísetletou historií, osidlováním hor člověkem. Šumava je trochu charakterem jiná a má jiný typ zonace," uvedl tiskový mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. K nejznámějším boudám v Krkonoších, které jsou v první zóně parku, patří například Luční a Labská bouda, Vrbatova či Osecká bouda.

Na území Národního parku České Švýcarsko leží jediná vesnice Mezná. "Pokud se tam lidé budou chovat rozumně, tak myslím, že nebude závažný problém. Bohužel tady ale bylo zvykem, že lidé šli na Pravčickou bránu a bouchali si cestou dělobuchy. To jsou případy, kdy my určitě budeme zasahovat. V jiných případech ale určitě ne," reagoval ředitel NP České Švýcarsko Pavel Benda. Pokud se lidé budou na území parku chovat podle něj přesto agresivně a používat pyrotechniku, budou je strážci pokutovat.

Národní park Šumava má na svém území asi osm obcí. Jeho mluvčí Jan Dvořák odpověděl, že správa parku s novelou souhlasí. Doposud nebylo podle něj možné zejména jednotlivcům používání pyrotechniky zakazovat.

"Je to velký problém. Zvláště v chráněných územích, kde je potřeba klid. Ohňostroje a zábavní pyrotechnika je narušují zvláště v těchto exponovaných dnech," dodal. Podle něj do parku přijíždí také řada návštěvníků, kteří chtějí utéct před zábavní pyrotechnikou ve městech. Zákon se budou strážci snažit prý naplňovat podle svých možností a využívat i možností pokut, zároveň ale dodal, že velikost území a počet obcí jejich stoprocentní dohled limituje.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů