Čtvrtek, 28. března 2024

Jablonec připravuje nový dotační program na stavbu čističek vody

Jablonec připravuje nový dotační program na stavbu čističek vody

Jablonec nad Nisou připravuje nový dotační program na podporu výstavby malých čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. V letošním roce v něm bude 1,5 milionu korun. Město čistírny a přípojky dotovalo už od roku 2013 z Fondu na zlepšení úrovně bydlení, zájem už ale přesáhl jeho finanční možnosti. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Podobně vznikne samostatný dotační program na podporu obnovy nemovitostí v městské památkové zóně.

"Rozhodli jsme se, že je důležité tyto dotační tituly mít, protože je o ně zájem, a že je potřeba tam dávat víc peněz. Proto je budeme financovat přímo z rozpočtu města, nikoliv prostřednictvím fondu jako dosud," řekl Vele. Výzvy chce radnice připravit co nejdříve. "Byl bych nejradši, kdybychom to zvládli už v březnu," dodal. Loni byl v městském fondu na dotace na čistírny milion korun. Na žádosti bezmála za 683.000 korun se ale nedostalo. Zájemci ale mohou o dotaci požádat znovu.

Zřízením programu na čistírny reagovala radnice na poptávku obyvatel hlavně z okrajových částí Jablonce, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš drahé. V letech 2013 a 2014 podpořil fond 52 projektů dohromady téměř za tři miliony korun. Připraveny byly vždy dva miliony, které se ale nevyčerpaly. V roce 2015 program vyhlášen nebyl a loni dostala radnice 46 žádostí. "Je vidět, že zájem o program roste, proto jsme se ho rozhodli posílit," řekl Vele.

Žádosti o dotace se předkládají v dvoukolovém systému. V prvním kole předloží žadatel na oddělení dotací projektový záměr, který musí schválit rada. Ve druhém kole pak podá žádost o dotaci. Celkové náklady na malou domovní čistírnu se pohybují kolem 100.000 korun. Žadatel může dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale 50.000 korun na jeden byt. Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl žadatele na financování. Pokud ale lidé nemají na spolufinancování dost peněz, mohou si je od města výhodně půjčit. Ani v novém programu by se podmínky výrazně změnit neměly.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů