Čtvrtek, 28. března 2024

EK schválila spojení větrných aktivit Siemense a Gamesy

EK schválila spojení větrných aktivit Siemense a Gamesy

Evropská komise dnes schválila bez dodatečných podmínek plán německého strojírenského koncernu Siemens a španělské společnosti Gamesa na spojení jejich aktivit na poli větrné energie. Transakcí vznikne největší dodavatel zařízení pro větrnou energii na světě, který předstihne dosavadní jedničku, dánskou společnost Vestas.

"Komise dospěla ke zjištění, že tato transakce nevyvolává žádné obavy o narušení konkurence, protože na tomto trhu zůstane řada spolehlivých konkurentů," uvedl výkonný orgán EU.

Obě společnosti se na spojení aktivit v oblasti větrné energie do společného podniku s nadpolovičním podílem Siemense dohodly loni v červnu. Transakce propojí sílu Siemense ve výrobě větrných turbin a rozsáhlé aktivity Gamesy na rozvíjejících se trzích, zejména Latinské Ameriky.

Odvětví větrné energie v poslední době prochází vlnou slučování ve snaze firem o snižování nákladů a zachování konkurenceschopnosti.

Nová skupina bude mít tržní hodnotu kolem deseti miliard eur (270 miliard Kč), řekli analytici agentuře Reuters. Hodnota aktiv společného podniku bude zhruba 20 miliard eur a celkový instalovaný výkon dosáhne zhruba 70 gigawattů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů