Pátek, 29. března 2024

Olomoucké muzeum otevřelo výstavu o intimním životě zvířat

Olomoucké muzeum otevřelo výstavu o intimním životě zvířat

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu mapující intimní život zvířat. Nese název Milování v přírodě a zástupci muzea ji označují za nejodvážnější v historii muzea. Návštěvníky seznámí se sexuálním životem zvířat prostřednictvím sbírkových předmětů, fotografií, videí ale i živých exponátů. Na výstavě nechybějí ani paralely k lidskému sexuálnímu chování. Expozici tvůrci z přírodovědné sekce muzea připravovali několik let. Zájem vedení muzea očekává především ze škol.

"Výstava je odlišná od toho, co tady návštěvník mohl běžně vidět. Je velice zajímavá, bude o ni jistě velký zájem ze strany škol. Otevírá téma, o kterém se těžko učí. Tvůrci ji navíc pojali velmi edukačně a hravě, nejde o statickou výstavu ve vitrínách," řekl dnes novinářům ředitel muzea Břetislav Holásek.

Expozice je rozdělena do čtyř sekcí. V úvodu návštěvníkům vysvětluje, proč vůbec v přírodě existuje sex a jaké jsou jeho výhody oproti nepohlavnímu rozmnožování. Druhá část výstavy se zabývá způsoby námluv, třetí je zaměřena na odlišnost samců a samic a na příklady pohlavního dimorfismu. Závěr výstavy je určen samotnému aktu kopulace. "V této části výstavy se návštěvníci dovědí řadu pikantních informací, například kdo je mezi zvířaty rekordmanem co se týče délky kopulace, která může trvat dny, týdny, ale i měsíce. Stejně tak v četnosti kopulací předvádějí některé druhy pozoruhodné výkony," uvedla mluvčí muzea Renáta Fifková.

Podle spoluautora výstavy, zoologa Petera Adamíka, bylo cílem výstavy návštěvníkům především představit úžasnou pestrost pohlavního života zvířat a přiblížit, co za tím je. "Chtěli jsme i ukázat, že pohlavní rozmnožování je i válkou pohlaví," řekl ČTK Adamík. Průvodce intimním životem zvířat představí návštěvníkům například diorama s tokaništěm tetřívků nebo australských lemčíků, kteří lákají samičky na všechny modré věci, které v přírodě najdou. Pod lupou si mohou zájemci prohlédnout kopulační orgány hmyzu, nechybí ani model lidského klitorisu či řada penisových kostí. K vidějí jsou i živé strašilky či paví očka v akváriu.

V hravé sekci si lidé budou moci sestavit profil svého ideálního partnera, pustit si do sluchátek zvuky roztoužených zvířat aneb mohou navštívit kino, kde uvidí záběry námluv a páření některých druhů ptáků. Mohou se také zapojit do interaktivní hry zaměřené na rozeznávání pohlaví nebo se vyfotografovat v kůži lva a lvice.

Muzeum v souvislosti s výstavou připravilo pro školy doprovodný program pod názvem (Ne)užitečná pohlaví, který je provede zákoutími neobyčejně rozmanitých a pestrých způsobů rozmnožování, námluv a vzniku života. Výstava Milování v přírodě bude otevřena do 24. září.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů