Pátek, 29. března 2024

Praha dá lesům 21 milionů na techniku a stroje do kompostárny

Praha dá lesům 21 milionů na techniku a stroje do kompostárny

Praha přidělí organizaci Lesy hlavního města Prahy (LHMP) 20,6 milionu korun. Peníze mají sloužit na nákup potřebných strojů pro provoz nové kompostárny v Praze 5. Vyplývá to z materiálu, který mají v úterý projednat pražští radní. Ti by měli rovněž schválit návrh smlouvy s LHMP, které se stanou provozovatelem kompostárny. Stavba zařízení již byla zkolaudována.

"Vzhledem ke skutečnosti, že příspěvková organizace v současné době neprovozuje žádné zařízení ke zpracování a využití bioodpadu a nedisponuje technikou potřebnou k zajištění jeho řádného provozu, je předmětem schválení i poskytnutí investičního příspěvku na pořízení techniky a zařízení," píše se v materiálu.

Podle dokumentu nakoupí lesy za asi šest milionů drtič, dále pak třídič nebo překopávač kompostu, který zajistí správné zpracování hmoty kompostu. LHMP pořídí rovněž traktor a nakladač s výsuvným ramenem.
Smlouva na provoz zařízení bude s lesy uzavřena podle jejího návrhu na dobu neurčitou. V případě nákupu techniky a zařízení by měl roční provoz kompostárny vyjít na necelých pět milionů. LHMP jsou městskou organizací.
Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. "Jeho množství bude záviset na množství bioodpadu odloženého na zařízení," píše se v dokumentu. Společnosti, které se například starají o parky, a soukromé firmy pak za odložení bioodpadu budou platit.
V Praze již sváží bioodpad například městem většinově vlastněné Pražské služby (PSAS). Firma eviduje asi 10.000 zájemců o svoz bioodpadu a ročně ho odveze zhruba 6500 tun. Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjemových kontejnerů, které se po městě přesunují podle harmonogramu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů