Čtvrtek, 28. března 2024

Další schválené projekty za více než 4 miliardy na zajištění pitné vody v období sucha

Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu úspěšným projektům ze čtyř výzev Operačního programu Životní prostředí...

Další schválené projekty za více než 4 miliardy na zajištění pitné vody v období sucha

Většina peněz půjde na vodohospodářské projekty, které zlepší kvalitu vodohospodářské infrastruktury v ČR, zamezí nedostatku pitné vody v období sucha a zlepší úroveň čištění odpadních vod. Podpořeny budou i projekty sanací a rekultivací skládek odpadu i bioplynové stanice. Úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí více než 5,5 miliardy korun.

,,Přes čtyři miliardy korun přitom půjde na rozsáhlejší vodohospodářské projekty jako výstavbu a rozšíření kanalizací a ČOV a zvýšení efektivity čištění v čistírnách odpadních vod. Úspěšné byly ale i projekty jako třeba výstavba vodovodů v menších obcích, kde lidé dosud využívali jen vodu ze studní, které je pro velké sucho v posledních letech na mnoha místech v ČR nedostatek. Nový Operační program Životní prostředí běží na plné obrátky a efektivně pomáhá ve změně přístupu k nakládání s vodou v České republice," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nejvíce peněz u aktuálně schválených projektů bude rozděleno na projekty výstavby a rozšíření kanalizačních systémů a výstavbu i intenzifikaci čistíren odpadních vod. Alokace byla původně stanovena na 3,3 miliardy korun. Vzhledem k velkému zájmu ze strany žadatelů a kvalitně zpracovaným projektům byla navýšena o dalších více než čtyři sta milionů korun. Schváleno bylo 124 projektů s celkovým požadavkem na dotaci dosahující téměř čtyř miliard korun.

Operační program Životní prostředí nově podporuje pouze výstavbu takzvaných oddílných kanalizací. Tedy těch, které nesměšují dešťové vody s vodami splaškovými. Tím se značně šetří životní prostředí i náklady na čištění odpadních vod. Současným trendem je i ústup od centrálního čištění odpadních vod a příklon k takzvanému decentralizovanému čištění všude tam, kde se ukazuje jako výhodný. V praxi jde o to nesvádět vodu z velkých území kanalizací do jedné velké čistírny odpadních vod, ale naopak využívat i menší čistírny odpadních vod a srážkovou vodu vracet zpět do přírodního koloběhu.

,,V OPŽP podporujeme moderní a velmi ekologické technologie čištění odpadních vod. Velmi zajímavým podpořeným projektem je například výstavba kořenové čistírny odpadních vod v obci Budětice - Vlkonice v Plzeňském kraji. Dostatečný sklon terénu jí navíc umožňuje gravitační průtok odpadních vod. Jde o kořenovou čistírnu II. generace, která výrazně snižuje nutnost větší zabrané plochy. Výhodou tak jsou nízké investiční a samozřejmě i provozní náklady," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Uspělo i dalších 33 projektů zaměřených na výstavbu a dostavbu vodovodních řadů, přivaděčů a úpraven vody. Ministr Brabec v této souvislosti zmínil například úspěšný projekt v městě Blovice nedaleko Plzně, kde dotace z operačního programu umožní výstavbu vodovodu v lokalitě, v níž lidé dosud měli k dispozici pitnou vodu pouze z individuálních studní a potýkali se s jejím nedostatkem.

,,Jejich situace byla kritická zejména v posledních letech v letních měsících. Prodloužení vodovodu v lokalitě Hájek dojde k zabezpečení jejich zásobování pitnou vodou v dostatečném množství a ve zlepšené kvalitě. Nově bude na vodovod napojeno 187 obyvatel," upřesnil ministr Brabec.

K dalším podpořeným projektům patří například i ,,Úpravny vody Želivka-Ledeč nad Sázavou-Havlíčkův Brod", jehož cílem je dokončení zkapacitnění skupinového vodovodu Želivka - Podmoklany. Realizací projektu dojde k zajištění dostatečného množství pitné vody pro obce v okolí Havlíčkova Brodu, v jejichž případě bylo v období sucha nutné zásobovat tamější obyvatele náhradní pitnou vodou. Na nový vodovod bude připojeno hned několik obcí, včetně obce s příznačným názvem - Suchá.

Vyhodnocené a schválené byly i projekty z výzev zaměřených na odpadové hospodářství a sanace skládek. Podporu získají i dva projekty bioplynových stanic s podmínkou, že ty budou minimálně z 25 procent na svém vstupu pracovat s takovými druhy odpadů, které již není možné materiálově využít, nebo nejsou k materiálovému využití vhodné. Dotace dostane i bioplynová stanice v obci Dublovice ve Středočeském kraji a malá semimobilní bioplynová stanice v Olomouckém kraji.

Více než 153 milionů korun bude rozděleno mezi osm projektů zaměřených na sanace a rekultivace starých skládek odpadu. Díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí tak například dojde k sanaci a revitalizaci skládky ve Velké Chuchli u Prahy nebo rekultivaci skládky Zíkův lom v Hluboké nad Vltavou.

Výsledky 18., 21., 22., 23. a 24. výzvy najdete zde: www.opzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů