Čtvrtek, 28. března 2024

Jak se zdravě stravovat v horkém létě

Vitamíny doplníme mrkví, minerály meruňkami, tekutiny zeleným čajem..

Jak se zdravě stravovat v horkém létě

Horké letní dny extrémně zatěžují lidské tělo. Proto bychom měli více dbát na to, co jíme, a jak můžeme organismu ulehčit. V létě je důležité doplňovat vitamíny a minerály, které nás chrání proti přehřátí. Ty obsahuje sezónní ovoce a zelenina jako mrkev, paprika, maliny, tropické ovoce či meruňky. Kromě toho je nutné dodržovat přísun tekutin. Ideálními nápoji jsou voda, zelený čaj či kokosová voda. Pro ochlazení těla je zase vhodné konzumovat meloun nebo králíka. V následujícím článku přinášíme rady, jak se stravovat během horkých letních dnů.

Rada č. 1: Vitamíny doplní mrkev a paprika, minerály meruňky či banány

V horkých letních dnech se snižuje chuť k jídlu. To však neznamená, že lidské tělo nepotřebuje dostatečný přísun živin a látek zajišťujících jeho správný chod. Především se jedná o látky chránící naši pokožku, která je v tomto období vystavena vysoké zátěži. Proto je vhodné zařadit na jídelníček potraviny, které obsahují beta karoten. Ten se vyskytuje ve žlutém a červeném ovoci a zelenině, například v mrkvi či paprice. Na pokožku pozitivně působí i vitamín E, který se vyskytuje v buněčných membránách a podporuje tak pružnost kůže. V létě jej můžeme doplnit konzumací čerstvých malin, naklíčených semínek nebo luštěnin. Naši pleť chrání i vitamín C, který urychluje hojení ran. ,,Céčko" je zároveň výborným antioxidantem a působí preventivně proti chřipce. Jeho výborným zdrojem je kiwi, černý rybíz či citrusy.

Kromě vitamínů je v létě vhodné zvýšit také přísun minerálů, který zajistíme dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny. Chybí nám především hořčík, sodík, draslík a vápník, které se v důsledku pocení dostávají z těla ven ve velkém množství. Hořčík a vápník jsou přitom důležité při zvýšené fyzické námaze, jelikož ovlivňují činnost svalů. Draslík preventivně působí proti bolestem hlavy, úpalu a malátnosti. Jeho nedostatek způsobuje přehřátí organismu, což může vést k vážným srdečním potížím. Výborným zdrojem minerálů jsou meruňky či banány.

Rada č 2: Vhodnou tekutinou je nechlazená voda, zelený čaj i kokosové voda

Pravidelný a dostatečný přísun tekutin je v létě jednou z nejdůležitějších zásad. Lidský organismus se totiž pocením ochlazuje, tím se z těla dostává nejen velké množství vody, ale i další cenné minerální látky. Snížený obsah vody v těle pak snižuje jeho výkon a celkově oslabuje lidský organismus. V horkých letních dnech lidé často sahají po slazených limonádách a ledově vychlazených nápojích. Příliš studené pití je však pro organismus velký šok a zátěž. ,,Při pití ledových nápojů se zužují cévy a narušuje trávicí systém. Slazené limonády navíc obsahují cukr, který dále zvyšuje pocit žízně. Ideální tak je čistá voda o teplotě okolo 16 °C, do níž lze přidat kousky ovoce či různé byliny," poradila Michaela Ptáčková, výživová poradkyně ze společnosti Vitalvibe, která je tuzemským dodavatelem bio a raw doplňků stravy.

V létě by se měli lidé vyhýbat také alkoholu a nápojům obsahujícím kofein, které tělo dále zahřívají a spotřebovávají mu vodu. Vhodnou náhražkou kávy je zelený čaj, který má povzbuzující a ochlazující účinky. Mimoto přispívá k léčbě střevních a žaludečních problémů, se kterými se často během cestování setkáváme. ,,Při vyšší fyzické námaze je ideálním nápojem kokosová voda, která má podobné složení jako krevní plazma a je tak výborným iontovým nápojem, který doplní všechny potřebné minerály," dodala Ptáčková.

Rada č. 3: Tělo lze ochladit melounem, králičím masem či pšeničným pivem

V létě se neochlazujeme pouze tekutinami, teplotu našeho organismu můžeme snižovat i konzumací vybraných potravin, zejména těch, které obsahují hodně vody. Nejvhodnější je meloun nebo salátová okurka, jejichž hmotnost tvoří z 92 % voda. Ta je základem celkové hydratace organismu. Dále je vhodné jíst sezónní ovoce, kvalitní jogurt či jiné kysané mléčné výrobky. Ovoce rovněž obsahuje vysoký podíl vody a další cenné látky, kysané mléčné výrobky zase tělu dodají probiotika, které pozitivně působí na trávicí trakt. Byť se to nemusí zdát, ochlazovat může i maso. Konkrétně se jedná o králičí či krůtí. Vzhledem k tomu, že lidský organismus ochlazují i obiloviny jako ječmen či pšenice, může být vhodným osvěžujícím nápojem pšeničné pivo. Je ale třeba dbát na množství, jakýkoli alkohol ve větším množství vždy organismus zahřívá.

Rada č. 4: Omezte příjem tuků, maso grilujte na kameni

Podle odborníků bychom se měli v letním období vyhýbat tučným pokrmům a potravinám, které představují přílišnou zátěž pro srdce a tenké střevo. Tu představují všechna smažená jídla. Do jídelníčku bychom měli zařazovat i méně zdravých tuků, které obsahují oříšky i semínka. Rovněž bychom se měli vyhýbat jídlům, která vyžadují dlouhou tepelnou úpravu, jako jsou různá pečená masa či guláše. ,,Při grilování je ideální maso připravit na kameni, aby nedošlo k přímému kontaktu s ohněm. Nemělo by se také dochucovat předchystanou marinádou z obchodu, která obsahuje mnoho aditiv a cukry, které při styku s ohněm vytváří karcinogenní látky," sdělila Michaela Ptáčková. Vhodná je podle ní vlastnoručně vyrobená marináda z balzamikového octa, citronové šťávy a bylinek, která má antioxidační vlastnosti a neobsahuje olej, který je zdrojem dalšího tuku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů