Čtvrtek, 28. března 2024

Pražskými mokřady krok za krokem

Pražskými mokřady krok za krokem

V roku 2016 byl Hlavním městem Prahou podpořen náš projekt Pražskými mokřady krok za krokem.

V rámci projektu bude vytvořena kapesní určovací terénní příručka na vodní ptáky s informacemi k jednotlivým mokřadních lokalitám nacházejícím se na území Prahy. K dispozici bude přehledná mapka s vyznačením mokřadních lokalit s výskytem zajímavých ptačích druhů. Na našich webových stránkách přibudou základní informace o každé vybrané lokalitě a její dostupnosti k dispozici i přehled ptačích druhů a doba jejich předpokládaného výskytu na lokalitě.

Druhou částí projektu je nejméně 10 terénních vycházek s průvodcem se zaměřením na poznávání vodního ptactva a lokalit jeho výskytu v rámci Prahy. Vycházky budou pořádány během celého kalendářního roku s cílem přiblížit veřejnosti jednotlivé ptačí druhy vázané na vodní a mokřadní biotopy na území Prahy v rámci různých období (hnízda sezóna, migrace, zimování). Některé vycházky budou organizovány v rámci našich oblíbených pravidelných akcí - zimních vycházek u příležitosti Světového dne mokřadů, Vítání ptačího zpěvu na jaře a Festivalu ptactva na podzim.

Seznam vycházek (průběžně aktualizován):

5.2.2017 Praha - Troja II
Sraz v neděli 5. 2. ve 14:00 před ZOO na konečné autobusu 112 v Praze-Troji. Vycházka povede podél Vltavy na tradiční zimoviště vodních ptáků. Doporučujeme velmi teplé oblečení (budeme hodně postávat), dalekohled a případně určovací příručku a termosku s teplým čajem. Pořádají Klára Poláková, Alena Rulfová a Tomáš Telenský.

5.2.2017 Vltava a Modřanské tůně
Sraz v neděli 5. 2. v 9:45 na břehu Vltavy u žel. St. Praha - Modřany. Projdeme se podél Vltavy oblastí modřanských tůní do Komořan. V případě pěkného počasí a zájmu možno pokračovat až na Zbraslav. Sebou dalekohledy a oblečení do terénu. V případě zpoždění vlaku prosíme o trpělivost. Vede: Gabriela Dobruská (dobruska(zavináč)birdlife.cz, tel. 724 687 996) a Michal Kubelík.

16.2.2017 Zimní hosté na Vltavě II - Smíchov
Vltava v centru Prahy je během zimních měsíců významným shromaždištěm vodních ptáků. Kromě těch běžnějších, jako jsou kachny, lysky, racci nebo labutě se objevují i vzácnější zimní hosté - hoholy severní, poláci chocholačky i kaholky, pestrobarevné husice nilské i nenápadné potápky malé. Dozvíte se, že není racek jako racek i něco o kroužkování a sledování ptáků.
Sraz ve čtvrtek 16.2.2017 v 15:30 na levém břehu Vltavy u mostu Legií (Malostranské nábřeží, 50.081641, 14.408036), pokračovat budeme na jih podél Vltavy. Předpokládané ukončení v blízkosti železničního mostu na Smíchově. Vycházka potrvá přibližně 1,5 hod. Účastníkům bude k dispozici stativový monokulár, vlastní dalekohledy vítány. Za hodně špatného počasí (déšť, husté sněžení) se vycházka nekoná. Vede: Jaroslav Cepák Jaroslav.Cepak(zavináč)seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů