Čtvrtek, 28. března 2024

MF: Odstranění starých ekologických škod bude stát 30 miliard Kč

MF: Odstranění starých ekologických škod bude stát 30 miliard Kč

Všechny zakázky na odstranění starých ekologických škod chce ministerstvo financí zadat do deseti až 12 let. Zakázky zadá ve veřejných soutěžích a očekává, že celková cena bude zhruba 30 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

MF nyní eviduje ekologické smlouvy se 158 firmami s celkovou garancí 153 miliard korun. Vyčerpáno bylo 51,4 miliardy korun, zbývají tak garance za 101 miliard korun.

"Díky transparentnímu přístupu k zadávání ekologických zakázek se nám daří výrazně snížit jejich celkovou cenu na méně než třetinu. To nám usnadní cestu k naplnění těchto závazků a zadání zakázek v průběhu následujících deseti až 12 let," uvedl Babiš.

Ministr zopakoval, že MF by tak mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 27 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila. Kalousek tehdy řekl, že ji sám požadoval ukončit kvůli vysoké ceně.

Ze 158 smluv je nyní 76 ve fázi sanace zamořených území, 24 ve fázi přípravy projektu a u 14 se zpracovávají analýzy rizik nebo jsou projekty aktualizovány. U 44 firem ministerstvo jedná o ukončení smlouvy. Cílem MF je od letoška investovat zhruba tři miliardy korun ročně a od ukončení programu, tedy zhruba od roku 2023, až 4,5 miliardy korun.

Loni v listopadu úřad informoval, že na letošní rok chystá deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Pro roky 2018 a 2019 chystá MF dalších 17 zakázek. Poslední zakázka by se podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského měla vypsat na podzim 2026.

Primárně chce MF zadat takové smlouvy, kde je nutné před zahájením sanace průběžně bránit šíření zamoření. V roce 2013 MF evidovalo 23 takových lokalit s ročními náklady 38,4 milionu korun. Do roku 2017 jejich počet klesl na 11 lokalit s ročními náklady 12 milionů korun. MF očekává, že v roce 2018 klesne počet takových lokalit na pět s ročními náklady 5,8 milionu korun. "Mezi nejdražší lokality s evidovaným ochranným sanačním čerpáním patří koksovna Jan Šverma s ročními náklady 4,8 milionu korun a její sanace bude dle předpokladů zahájena v roce 2019," uvedl Závodský.

Největší zakázkou zadanou v letošním roce bude podle Závodského sanace lokality Aglomerace Vítkovice. Cena zakázky je podle něj odhadována na 750 milionů korun. Druhou letošní největší zakázkou za stovky milionů korun je pak sanace Distribučního centra Bohumín společnosti Benzina. Celkově největší garance jsou u sanací lokalit OKD, kde jsou smluvní garance za 27 miliard korun.

V rámci privatizace stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Peníze stát získává z výnosů získaných z prodeje privatizovaného majetku. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo 325 ekologických smluv s garancemi za 176 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů