Úterý, 19. března 2024

Dopřejte si chodskou minerálku Il-sano

Dopřejte si chodskou minerálku Il-sano

Minerální voda IL-SANO je využívána již po staletí. Pro své osvěžující, blahodárné účinky dostal pramen název IL-SANO, což znamená v překladu "je zdravé". Tato mimořádně kvalitní minerální voda je charakterizována jako přírodní železitá kyselka hydrogenuhličitano-hořečnato-vápenatého typu, obsahující řadu cenných minerálů.

Pramen se nachází v Dolním Kramolíně v Mariánskolázeňské zřídelní oblasti. Po roce 1945 nebyl pramen využíván. V roce 1968 zahájil pivovar CHODOVAR v Chodové Plané výrobu nealkoholického nápoje IL-SANO speciál, připraveného z této minerální vody ochucené ovocno-bylinným sirupem. IL-SANO se poprvé objevilo na výstavě EX Plzeň 1968, kde získalo vysoké ocenění ZLATÝ POHÁR.

Velice rychle se stalo vyhledávaným a oblíbeným nápojem dětí i dospělých. Avšak po deseti letech, v roce 1978, kdy v našem regionu docházelo k oddělování výroby nealkoholických nápojů od výroby piva, byla produkce zastavena. V roce 1996 bylo obnoveno stáčení IL-SANA z nově vybudovaného vrtu HJ-1, z něhož je přiváděno potrubím do Chodovaru v Chodové Plané, kde je stáčeno. Rozhodnutím ministerstva zdravotnictví byl udělen souhlas jeho využívání jako doplněk stravy - zdroj železa. IL-SANO také tvoří základ koupele v populárních "Pravých pivních lázních" Chodovaru.

Více o historii pramene se dočtete na:http://www.hamelika.cz/prameny/ILSANO/ILSANO.htm

ZDROJ: www.chodovar.cz, hamelika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů