Čtvrtek, 28. března 2024

Společnost EKOSEV skladovala nebezpečné kapalné odpady na nezabezpečené venkovní ploše. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Společnost EKOSEV skladovala nebezpečné kapalné odpady na nezabezpečené venkovní ploše. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Liberci uložili pokutu 200 tisíc korun společnosti EKOSEV, s.r.o. Firma ve svém zařízení ke sběru a výkupu odpadů v Jilemnici v rozporu s provozním řádem skladovala nebezpečné kapalné odpady na venkovní ploše, která nebyla technicky zajištěna proti úniku nebezpečných látek a ke skladování těchto odpadů nebyla vůbec určena.

,,Odpady nebyly zabezpečeny proti povětrnostním vlivům. Šlo například o vyjeté motorové oleje nebo chladicí kapaliny. Takto skladované jsme našli nejen kapalné odpady, ale také například obaly od různých chemikálií," uvedla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Společnost EKOSEV se přitom stejných pochybení dopustila už v roce 2014, kdy za to od ČIŽP dostala pokutu 81 tisíc korun. ,,Při následných kontrolách jsme zjistili, že opatření k nápravě, která jsme provozovateli zařízení uložili, jsou plněna jen částečně. Některé nebezpečné odpady stále nebyly dostatečně zajištěny, proto následovala další, tentokrát vyšší sankce," uvedla Kolářová.

Plnění uložených opatření k nápravě bude ČIŽP dále monitorovat. ,,Našim cílem není zvyšovat počet udělených pokut, ale přispět ke zlepšování životního prostředí, o což nám jde samozřejmě i v tomto případě," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

EKOSEV3.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů