Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé nahlásili na jižní Moravě přes 1200 černých skládek

Přes 1200 černých skládek v Jihomoravském kraji nahlásili lidé za pět let existence projektu s názvem ZmapujTo, který umožňuje upozornit na černé skládky. Jejich skutečný počet se však na jižní Moravě odhaduje na 9000, řekl dnes novinářům v Brně organizátor celostátní akce Ukliďme Česko Miroslav Kubásek. Při ní dobrovolníci uklízejí odpad z nahlášených skládek a přírody, aby pomohli životnímu prostředí. Podle Kubáska se v kraji podařilo uklidit už 500 skládek.

Lidé nahlásili na jižní Moravě přes 1200 černých skládek

Mapování černých skládek se týká celé České republiky. "Bohužel ne všechny obce s těmito podněty od občanů aktivně pracují. Stává se, že řada těchto černých skládek i po urgencích zůstává nadále na svých místech. Kromě neochoty úředníků tomu nahrává špatná odpadová legislativa, díky níž je problematické vlastníka donutit k tomu, aby nepořádek ze svého pozemku odklidil," uvedl Kubásek, který je na kandidátce ANO do krajských voleb.

I tak se ale podařilo některé skládky zlikvidovat díky dobrovolníkům a akci Ukliďme Česko. Kromě toho je tým Ukliďme Česko aktivní v orgánech měst a obcí. "Konkrétně v Brně jsou zakladatelé akce členy komisí životního prostředí. Snaží se působit na státní správu a samosprávu, aby se často velké a letité černé skládky začaly řešit," dodal Kubásek.

Podle něj zmizela například skládka v městské části Chrlice okolo železniční trati, ale pracuje se také na odstranění skládky z takzvaných Žabovřeských luk, kde se zamezilo navážení dalšího odpadu a postupně se lokalita očišťuje. Dalšími problémovými místy v Brně jsou například bývalá kasárna v Řečkovicích nebo bývalé JZD v městské části Komín.

Podle Kubáska existuje na jižní Moravě přes 240 starých ekologických zátěží, které nemohou zlikvidovat dobrovolníci, ale je potřeba zásahu specializovaných firem. "Jsou tam nebezpečné látky, nádoby a kontejnery a hrozí, že látky vytečou do přírody a kontaminují půdu nebo vodu. Ministerstvo životního prostředí se k tomu snaží postavit čelem a vyhlásilo program na podporu obcí pro likvidaci tohoto odpadu. Obce by toho měly využít," dodal Kubásek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů