Úterý, 19. března 2024

XVII. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách

V České republice se dokument BREF bude přímo dotýkat podnikání asi 190 podniků chemického průmyslui a jim vydaných 335 integrovaných povolení.

XVII. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství, Českou inspekcí životního prostředí a CENIA, českou informační agenturou životního prostředí pořádalo 24. listopadu 2016 již XVII. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších technikách. Jednání se účastnili odborníci zabývající se problematikou integrované prevence a omezování znečišťování (IPPC, z angl. Integrated Pollution Prevention and Control) z průmyslu i z dotčených orgánů státní správy.

I v roce 2016 pokračovaly práce na revizích dokumentů o nejlepších dostupných technikách (BREF, z angl. Reference Document on Best Available Techniques). V současné době je v revizi 8 referenčních dokumentů o BAT a je již také Rozhodnutím EU vydáno celkem 10 Závěrů o BAT při celkovém počtu 33 dokumentů BREF. Plnění podmínek, zvláště pak emisních limitů, ze Závěrů o BAT v termínu do čtyř let od jejich vydání přináší řadu problémů jak pro provozovatele, tak pro státní správu.

Vedle referenčních dokumentů o BAT, které jsou revidovány nebo vznikají na základě legislativní povinnosti dané směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích (IED, z angl. Industrial Emissions Directive), započne ještě v letošním roce práce na referenčním průřezovém dokumentu Čištění odpadních plynů v chemickém průmyslu [pdf, 53 kB] . Tento dokument BREF se bude týkat všech chemických provozů. Jeho tvorba je důsledkem více než roční debaty o chemických BREF dokumentech v rámci Evropské kanceláře IPPC. Již několik měsíců vzniká mezinárodní technická pracovní skupina pro tento BREF. Proto se také v současnosti, pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, formuje nová chemická technická pracovní skupina v úzké spolupráci se Svazem chemického průmyslu. Předpokládáme, že v následujících letech bude tomuto dokumentu BREF věnováno mnoho úsilí a času, především z důvodu obsahového rozsahu dokumentu a také šíře dopadu na české podniky. V České republice se tento dokument bude přímo dotýkat podnikání asi 190 podniků a jim vydaných 335 integrovaných povolení.

Přílohy ke stažení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů