Čtvrtek, 28. března 2024

Obaly na hamburgery mohou být plné nežádoucích látek

Obaly na hamburgery mohou být plné nežádoucích látek

(C) Justin Baeder - wikipedia

Americký spotřebitelský portál Consumerist přináší znepokojivé zprávy pro milovníky rychlého občerstvení. Ve třetině papírových obalů na jídlo, které fast-foodové řetězce používají, se našly škodlivé perfluorované sloučeniny, které mohou migrovat do tučného jídla.

Výzkum o obsahu perfluorovaných či přesněji per- a polyfluoralkylových látek v papírových obalech na jídlo z řetězců rychlého občerstvení vychází z dat, která průzkumníci z neziskové organizace Environmental Working Group (EWG) nasbírali v letech 2014 a 2015 v amerických pobočkách populárních fast-foodových řetězců.

Perfluorované sloučeniny, které se používají zejména pro impregnaci obalů a textilu, přitom mohou zvyšovat riziko vzniku několika druhů rakoviny, zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a způsobovat komplikace v těhotenství či potíže se štítnou žlázou. Tyto látky EWG našla celkově v 56 % obalů na sladké deserty, 38 % voskovaných papírech na hamburgery či sendviče a 20 % pevných krabiček, v jakých bývají servírovány například hranolky. Naopak žádné potenciálně nebezpečné látky se nenašly v papírových kelímcích.

Z průzkumu vyšly dobře pouze obaly z provozoven Carl Jr's, Culvers, Checkers, Five Guys a Round Table Pizza. Z řetězců, které jsou zastoupeny i v Česku, nejlépe dopadl McDonald's, u něhož nežádoucí látky obsahovalo 19 % obalů, nejhůře naopak řetězec kaváren Starbucks, kde byla pravděpodobnost setkat se s obalem plným perfluorovaných látek vyšší než 75 %. Úplný seznam je k nahlédnutí na webových stránkách serveru Consumerist.

Zástupci oslovených řetězců byli výsledky vesměs překvapení. Vina byla podle nich zejména na straně dodavatelů, kteří slibovali obalové materiály bez jakýchkoliv škodlivých látek. Řetězce také přislíbily nápravu.

Consumerist ovšem mírní obavy spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že se výsledky vztahují k datům o obalech sesbíraných před dvěma až třemi lety, nemusejí zcela dokonale odrážet dnešní realitu. Zejména v USA se provozovatelé restaurací s rychlým občerstvením v poslední době snaží o zlepšení pověsti prodávaných produktů, přestávají odebírat maso od dodavatelů, kteří používají antibiotika, a z receptury vyřazují různá aditiva se špatnou pověstí.

Škodlivými látkami, které se mohou uvolňovat z obalů do tučných jídel, se v současnosti zabývají zejména spotřebitelské organizace z německy mluvících zemí. Rakouský Verein für Konsumenteninformation hledal škodlivé minerální oleje v čokoládách s vysokým obsahem kakaa, německá Stiftung Warentest se zase před Vánoci zaměřila na adventní kalendáře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů