Pátek, 19. dubna 2024

Houbařská sezona na západě Čech ještě nekončí

Houbařská sezona na západě Čech ještě nekončí

Letošní houbařská sezona je výrazně lepší, než loňská. A zatím ještě nekončí a na houby se ještě vyplatí do lesa chodit. ČTK to dnes řekl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. Výstava už tradičně přilákala do sídla Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les stovky lidí.

"Letošní sezona začala už v polovině července a je dobrá. Loni bylo sucho, a tak hub rostlo podstatně méně. Nyní máme za sebou jednu vlnu růstu, hlavně hřibovitých hub. Ale další začíná. Hlavně ve vyšších polohách se začínají znovu objevovat. Nyní už bude více podzimních druhů," doplnil Pošmura.

Houbaři v současné době v lese často narazí na houby, které zasáhla plíseň. Podle Pošmury jde ale o přirozený cyklus, kdy některé houby napadnou jiné.

Na letošní výstavě v Mariánských Lázních bylo k vidění na 300 druhů hub, převážně nasbíraných ve Slavkovské lese nebo Krušných horách. "Pro některé jsme ale vyjeli i dál na Mladoboleslavsko nebo do okolí Liberce. Například pro hřib satan, který se u nás vyskytuje velmi vzácně, ale lidé se na něj pravidelně ptají a chtějí ho vidět," řekl ČTK Pošmura.

Letošní raritou byl na výstavě kukmák příživný, parazitická houba, jejíž plodnice vyrůstá rovnou z plodnice strmělky. Podle Pošmury jde o vzácnou houbu, která se najde jen velmi zřídka.

Kromě plných stolů hub od několika milimetrů až po houby měřící desítky centimetrů mohli návštěvníci výstavy ochutnat i houbové speciality, letos například houbové pečenáče z holubinek a hříbků, houbový salát s majonézou, houby nakyselo nebo houbové karbanátky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů