Pátek, 19. dubna 2024

V Praze vzniká přírodní pohřebnictví Ke kořenům

V Praze vzniká přírodní pohřebnictví Ke kořenům

Koncem letošního roku vznikne na Krymské ulici poradenský prostor, ve kterém budou poskytovány služby přírodního pohřebnictví Ke kořenům. Zakladatelky Ke kořenům spolupracují také se Správou Pražských hřbitovů na vzniku prvního přírodního hřbitova Les vzpomínek, kde se popel zesnulých bude ukládat ke kořenům stromů. A obřady posledních rozloučení se mohou konat pod jejich korunami.

ke kořenům

Iniciativa Ke kořenům navazuje na koncept přírodního pohřebnictví, které vzniklo v zahraničí. Jeho zakladatelky tak v Praze reagují na narůstající počet pozůstalých, kteří odmítají obřady v krematoriích, protože jim připadají chladné a vyprázdněné. V Praze proběhne každý rok 6 tisíc kremací bez obřadu. To znamená, že každý druhý zemřelý v Praze nemá žádné poslední rozloučení.

Koncept přírodního pohřebnictví v sobě snoubí jak ohleduplnost k přírodě, tak ohleduplnost k pozůstalým. Prakticky tak budete moct s Ke kořenům zažít plánování pohřbu, jaké ještě nemá v České republice podobu. Jeho zakladatelky - Alžběta, Blanka, Monika - dbají u pozůstalých na jejich individuální prožívání ztráty blízkého člověka a vlastní jedinečnou představu o posledním rozloučení.

Organizace Ke kořenům spolupracuje s dalšími sociálně a environmentálně odpovědnými projekty či tvůrci, se kterými vytváří originální pohřební produkty. Nabízí tak například oblečení a vystýlky do rakve v konopném či bio-bavlněném provedení, kytice z lokálně dostupných květin, či snadno rozložitelné urny. Ke kořenům poskytuje také dlouhodobé doprovázení v období zármutku a dále nabízí speciální službu Plánování pohřbu předem.

"Můžete se na nás obrátit, když vám někdo zemře, ale také pokud si chcete naplánovat svůj pohřeb předem. Při plánování a přípravě pohřbu vycházíme z vašich přání, které pak vašim blízkým pomohou vytvořit smysluplné poslední rozloučení " říká Alžběta Živá z Ke kořenům.

Se Správou pražských hřbitovů spolupracují již druhým rokem na realizaci přírodního hřbitova Les vzpomínek, který je součástí tradičního hřbitova v Ďáblicích. Prostor Lesa vzpomínek bude možné využít také jako alternativní obřadní síně pod širým nebem. Prostor pro plánování a organizaci posledních rozloučení však v současné době právě vzniká a to v Krymské ulici. Poradenskou místnost je potřeba ještě opravit a vybavit nábytkem. Pro tento účel se zakladatelky Ke kořenům rozhodly jít cestou veřejné sbírky na crowdfundingovém portálu Hithit, kde v současné chvíli vybírají finance od svých příznivců. Zároveň se jejich projekt rozhodla podpořit i Nadace Vodafone v rámci grantového programu Vpohybu. ,,Ke kořenům je pro nás výjimečný a odvážný projekt, v němž se mladí lidé ujali tak vážného tématu, jako je pohřbívání, a přinesli pro Česko úplně nový koncept. Rádi podpoříme vznik přírodního pohřebnictví v našem programu Vpohybu, když získá podporu i od veřejnosti prostřednictvím crowdfundingu," říká ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal.

Bez veřejné podpory lidí nemůže být kampaň na Hithitu úspěšná a jen v případě, že se Ke kořenům podaří vybrat cílová částka 66 tisíc, přispěje jim Nadace Vodafone ještě 49 tisíc. Pokud je vám myšlenka Ke kořenům sympatická, podpořte Jedinečné pohřby Ke kořenům na portálu Hithit.cz.


Více informací:

Alžběta Živá, tel. 601 331 996, e-mail: alzbeta.ziva@gmail.com

Blanka Dobešová, tel. 747 871 226, e-mail: moji.javor@gmail.com

Monika Suchánska, tel. 774 599 256, e-mail: moni.suchanska@gmail.com

foto Michal Jenčo

v lese

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů