Pátek, 29. března 2024

Z MNOHA MÍST V ČESKÉ REPUBLICE SE OZÝVÁ STOP ZÁPACHU!

Z MNOHA MÍST V ČESKÉ REPUBLICE SE OZÝVÁ STOP ZÁPACHU!

Lidé z celé České republiky podepisují petici ,,Stop zápachu!" (1), kterou spustila Arnika ve spolupráci se zastupiteli z Benátek nad Jizerou a Prahy 6. Petice požaduje snadnější regulaci obtěžujícího zápachu z průmyslu či zemědělství. Ideální by bylo stanovit limity pro pachové látky v zákoně o ochraně ovzduší, který nyní projednává Parlament. Petici již podepsalo téměř 550 lidí. Je mezi nimi i deset starostek a starostů obcí a přes dvě desítky obecních zastupitelů. Zápach a nedostatečnost zákona o ovzduší, který by ho měl pomoci eliminovat, trápí přes 10% obcí v České republice.

,,Na problém obtěžujícího zápachu a bezmoci obyvatel a úřadů něco s tím udělat narážíme v naší ekoporadně každou chvíli. Úřadům a obcím chybí opora v zákoně o ovzduší, která v něm kdysi byla v podobě emisního limitu pro pachové látky. Díky němu by bylo možné donutit provozovatele chemiček, laminátoven anebo velkých prasečáků se zápachem něco udělat," zdůvodnil vznik petice předseda Arniky a člen petičního výboru Jindřich Petrlík.

Arnika chce peticí podpořit iniciativu poslanců a senátorů zákon o ovzduší vylepšit doplněním o účinnější regulaci pachových látek. ,,Ministerstvo životního prostředí původně do zákona navrhlo pouze obecné konstatování, že pachové látky patří ke znečišťujícím látkám, ale nedoplnilo konkrétnější způsob regulace těchto látek," vysvětlil Petrlík.

Pachové látky jsou přitom nejen nepříjemné svým obtěžujícím zápachem, ale hodně z nich může významně poškodit zdraví. Například naftalen (2) anebo styren (3) jsou podezřelé z toho, že mohou způsobovat rakovinu.

Petice, kterou mohou lidé podpořit na http://arnika.org/petice-stop-zapachu, požaduje, aby:

  1. do novely zákona o ochraně ovzduší byla zařazena definice obtěžujícího zápachu, doplněná o číselné hodnoty a
  2. zákon umožnil stanovení emisních limitů pachových látek tak, aby se předcházelo zbytečnému obtěžování zápachem z průmyslové a zemědělské výroby.


Poznámky:

(1) Více informací o zápachu a konkrétních kauzách spojených se zápachem: http://arnika.org/zapach, petice http://arnika.org/petice-stop-zapachu

(2) Více informací o naftalenu http://arnika.org/naftalen

(3) Vice informací o styrenu http://arnika.org/styren

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů