Úterý, 16. dubna 2024

Za nezalesnění nezákonně vytěžených pozemků dostala firma I.L.C. tři pokuty v celkové výši 830 tisíc korun

Za nezalesnění nezákonně vytěžených pozemků dostala firma I.L.C. tři pokuty v celkové výši 830 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany lesa uložili tři pokuty v celkové výši 830 tisíc korun společnosti I.L.C., a.s. Firma je dostala za nesplnění opatření k nápravě, která jí inspektoři uložili - nezalesnila holiny, které v letech 2011 a 2012 vznikly nezákonnou těžbou na jejích pozemcích na několika místech v republice.

První pokuta ve výši 430 tisíc korun byla uložena za nezalesnění pozemků o ploše 2,18 hektaru v katastru obce Přemyslovice na Prostějovsku. Druhá pokuta ve výši 200 tisíc korun padla za nezalesnění holin o celkové ploše 1,3 hektaru v katastru obce Jaroměřice na Svitavsku. Třetí pokuta, opět se výši 200 tisíc korun, byla za stejné pochybení na lesních pozemcích o ploše 1,2 hektaru v katastru obce Libňatov na Trutnovsku.

,,Při kontrolách v roce 2015 bylo zjištěno, že vlastník lesa na žádné z těchto vytěžených ploch zalesnění neprovedl. Ignoroval tak svou zákonnou povinnost řádné péče o les, který má jako významný krajinný prvek v přírodě a krajině své nezastupitelné místo. Jednorázová likvidace lesních porostů nebo jejich částí je vždy razantním zásahem do lesního ekosystému, což umožňuje působení různých škodlivých činitelů," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

ČIŽP už v minulosti firmě I.L.C. uložila za nezákonné těžby na různých místech republiky pokuty v celkové výši 3 870 000 korun.

Nezalesněný pozemek v katastru Přemyslovice na Prostějovsku

I.L.C..jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů