Čtvrtek, 28. března 2024

Hnízdění čápů bílých v Záhlinicích se letos nevydařilo

Hnízdění čápů bílých v Záhlinicích se letos nevydařilo

Díky přenosu z webkamery, která je umístěna u hnízda čápů bílých na komíně Hostince U Čápa v Záhlinicích víme, že hnízdění čápů bylo předčasně ukončeno.

První čáp se letos objevil v Záhlinicích na loukách již 18. března, ale hnízdo nenavštívil. Teprve až 25. března se na hnízdě objevili dva čápi, asi pár. Ti se zde ale nezdrželi a pravděpodobně táhli dál na sever. Další čáp se na hnízdě objevil až 10. dubna a od 16. dubna se k němu přidal druhý pták do páru, asi samice. Pár začal opravovat hnízdo, ale 22. dubna se na hnízdě objevil třetí pták, který napadl hnízdící pár a oba ptáky z hnízda vyhodil, což je dobře zdokumentováno na videu: http://www.cyrilek.net/cap/ .

Od toho dne byl na hnízdě pozorován pouze jeden pták, který seděl v hnízdě a občas přerovnával vejce. Pravděpodobně zde zůstal sám, a protože jej nikdo nestřídal v sezení, tak musel opouštět hnízdo s vejci při hledání potravy. Dne 12. května se objevilo jedno vejce na okraji hnízda a tím letošní hnízdění pravděpodobně skončilo.

Od 18. května se na hnízdě objevují občas, ale pouze na krátkou dobu 2 čápi bílí, asi pár. Nevypadá to však, že by chtěli zahnízdit. Žádný z výše uvedených čápů neměl kroužek, tak nejsme schopni zjistit, zda jde o původní pár nebo o jiný letos nehnízdící pár. Mláďat se tedy letos již nedočkáme, tak snad až v příštím roce.

Každopádně je nutné poděkovat spolku Cyrilek.net z.s. za to, že nám umožňuje nahlédnout, na http://www.cyrilek.net/kamery/ , do života v čapím hnízdě.

Jiří Šafránek, Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO

hnízdo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů