Pátek, 19. dubna 2024

Nový Zéland chce do roku 2050 vyhubit nepůvodní faunu

 Nový Zéland chce do roku 2050 vyhubit nepůvodní faunu

Nový Zéland chce do roku 2050 vyhubit nepůvodní faunu v zemi. Týká se to krys, ale také například lasiček a vačice opossum, sdělila to dnes podle agentury DPA novozélandská vláda.

Nepůvodní zvířecí druhy ohrožují podle vlády na ostrově původní faunu. Ročně podle údajů vlády zabijí asi 25 milionů zástupců místního ptactva. Vačice může přenášet také tuberkulózu a nakazit pak například krávy a vysokou zvěř.

Právě zmínění ptáci nemají žádný obranný mechanismus proti lasičkám, krysám a vačicím, protože se tisíce let vyvíjeli v určité ostrovní izolaci bez kontaktu s dravci. K nejznámějším novozélandským ptákům patří až 60 centimetrů vysoký kivi, jehož zvláštností je, že nemůže létat.

"Dříve byli největší hrozbou pro naše divoká zvířata pytláci a kácení lesů, ale dnes jsou to do země zavlečení dravci," uvedl podle DPA předseda novozélandské vlády John Key.

Novozélandská vláda chce do vyhubení nepůvodních druhů v zemi investovat 28 milionů novozélandských dolarů (více než 486 milionů korun) a doufá, že se jí podaří získat další peníze také od soukromých firem. Jak chtějí proti krysám, lasičkám a dalším postupovat, nebylo ještě rozhodnuto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů