Čtvrtek, 28. března 2024

Dnes slavíme Evropský den recyklace baterií. Brno se pokusí o rekord v jejich sběru

V pátek 9. září Češi spolu s celou Evropou slaví již druhý Evropský den recyklace baterií.

Dnes slavíme Evropský den recyklace baterií. Brno se pokusí o rekord v jejich sběru

Hlavním cílem této události je zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti třídění a recyklace použitých baterií a akumulátorů. V rámci ekodne nazvaného příhodně Recykliště proběhne v Brně příští víkend pokus o vytvoření českého rekordu ve sběru použitých baterií od veřejnosti.

Evropský den recyklace baterií byl vyhlášen poprvé v roce 2015 evropskou asociací Eucobat, která reprezentuje 16 významných kolektivních systému pro zpětný odběr baterií z 14 evropských zemí. Datum Evropského dne recyklace baterií se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho, jehož pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou vedly posléze k sestrojení prvního galvanického článku, který se stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů.

Brněnská celodenní populárně-vzdělávací akce pro malé i velké děti s řadou soutěží na téma odpady a jejich recyklace proběhne třetí zářijový víkend, konkrétně v neděli 18.9. na dopravním hřišti Městské policie v Brně - Pisárkách. Pro mladší i starší děti mají organizátoři nachystánu ,,recyklační" soutěž o hodnotné ceny a odměna rozhodně nemine ty, kteří přinesou k odevzdání vysloužilé elektrospotřebiče a především baterie. ,,Pokusíme se překonat rekord v jejich množství vybraném od veřejnosti během jediné akce, který drží momentálně Olomouc s více než 300 sebranými kilogramy", řekl nám jeden z organizátorů Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák, který je znám jako iniciátor akce Ukliďme Česko. ,,Každý, kdo přinese alespoň jeden kilogram baterií, bude zařazen do slosování o tablet a další zajímavé ceny", dodává.

To, že organizátoři cílí na zvyšování povědomí o problematice odpadů u mladé generace, není náhoda. "Letos na jaře se nám podařilo zapojit do úklidových akcí přes 40 000 dětí a více jak 340 škol. Osobně věřím, že když si děti samy uklidí nepořádek ve svém okolí, tak již nikdy v budoucnu žádný odpad do přírody nevyhodí. Akce Recykliště je pokračováním osvětových aktivit směrem k mladší generaci, které hodláme do budoucna rozvíjet," sdělil Kubásek.

Organizátoři proto vyzývají rodiny z Brna a okolí: ,,Neváhejte, sbalte kola, odrážedla, kolečkové brusle, vysloužilé baterie, a vyrazte v neděli 18. září se svými ratolestmi na dopravní hřiště na Riviéru, nudit se určitě nebudete!"


Vstup na akci je zdarma. Více informací najdete na webu akce - http://www.recykliste.cz/

ecobat

Zdroj: ECOBAT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů