Úterý, 19. března 2024

Buky ve smrkovém porostu mají dobrý vliv na vlastnosti půdy

Kvalita opadu lesních dřevin má určující význam pro vytváření humusových forem.

Buky ve smrkovém porostu mají dobrý vliv na vlastnosti půdy

Rozklad opadu je nejdůležitějším procesem při určování toku živin a organické hmoty v ekosystému a jejich vstup do půdy. Silně tak ovlivňuje půdní prostředí a produkci porostů. V podmínkách České republiky má značný význam hodnocení vlastností nadložního humusu pod smrkem ztepilým a bukem lesním, protože smrk je naší hlavní hospodářskou dřevinou a buk je doporučován jako meliorační a zpevňující příměs na naprosté většině stanovišť.

Vlastnostmi půdy stejně jako sběrem a hodnocením opadu se podrobně zabývá Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i.Jedním z jeho šetření byl také výzkum vlivu starší skupiny buku (stáří asi 170 let) na humus a půdu pod sousedící smrkovou kmenovinou ve věku kolem 110 let. Výzkum, na kterém pracovali řešitelé zVýzkumné stanice Opočno (Útvar pěstování lesa) se uskutečnil v Jizerských horách vlokalitě Bílé bukoví.

Vzorky svrchních horizontů půdy řešitelé odebrali v jihovýchodně orientovaném transektu (ve směru převládajícího větru), který započal pod korunami skupinky buků. V přiléhajícím porostu smrku byly vzorky odebrány ve vzdálenostech 10 m a 20 m od okraje korun skupiny buků. Vzorky jednotlivých horizontů půdy byly následně dány na chemickou analýzu. U horizontu opadu se řešitelé zaměřili na hmotnost sušiny a obsah základních živin. U tří dalších horizontů studovali oxidovatelný uhlík, dusík, pH, vlastnosti půdního sorpčního komplexu (S, T, V), a obsah přístupných živin.

les

,,Při hodnocení vlivu starší skupiny buku na vlastnosti svrchních horizontů v přilehlém smrkovém porostu byly zjištěny průkazné trendy v půdní aciditě i zastoupení vybraných živin. Přítomnost buku vedla k průkaznému zvýšení pH v horizontech humusu pod přilehlým smrkem, zvýšeno bylo také zastoupení bází (draslík, vápník, hořčík) a nasycení půdního sorpčního komplexu bázemi (V). V horizontu Ah pod bukem a v okolním porostu smrku bylo zjištěno nižší zastoupení dusíku a fosforu a vyšší zastoupení hořčíku v porovnání s polohou v části smrkového porostu, v které již přítomnost bukového opadu byla minimální," shrnuli výsledky výzkumu vědečtí pracovníci Ondřej Špulák a Dušan Kacálek.

Kontakt na autory studie:Ing. Ondřej Špulák, Ph.D., Ing. Dušan Kacálek Ph.D., e-mail: spulak@vulhmop.cz,

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., VS Opočno, Na Olivě 550, 517 73 Opočno

Ilustrační foto: Buk smíšený se smrkem, Lužické hory, Jan Řezáč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů