Úterý, 19. března 2024

Zájemci si mohou pořídit vánoční stromky s certifikátem FSC - stejným jako má vánoční strom v centru Brna!

Zájemci si mohou pořídit vánoční stromky s certifikátem FSC - stejným jako má vánoční strom v centru Brna!

Odpovědný přístup k životnímu prostředí nemusí být pouze o tom, chovat se v lesích ohleduplně a nenarušovat tak unikátní ekosystém. Zvláště v období vánočních svátků může svojí troškou přispět každý, a to koupí vánočních stromků s FSC certifikátem, které pocházejí z lesů, kde se hospodaří přírodě blízkým způsobem.

Jedním z takových stromů je i brněnský vánoční strom, který je každoročně vypravován z lesního majetku ŠLP Křtiny. Ten paří mezi nejstarší majetky s certifikací FSC na území České republiky (již od roku 1997). Tradičnímu rozsvícení stromu předchází jeho vypravování z blízkých Bílovic nad Svitavou, kde je také připomínkou událostí, které se odehrály na začátku minulého století, kdy Rudolf Těsnohlídek zachránil před umrznutím odložené dítě.

Rozsvícení vánočního stromu je pro mnoho obyvatel impulsem k naladění na poklidnou vánoční atmosféru. Pro ty, kdo chtějí v rámci vánoční nálady udělat i něco pro životní prostředí a především pro české lesy, jsou připraveny stromečky s certifikátem FSC, které pocházejí z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem.

V praxi tento přístup znamená, že například nevznikají jednodruhové plantáže, určené pouze pro výsadbu a následnou ,,sklizeň" vánočních stromků. Ty s certifikátem FSC jsou obvykle vybírány jednotlivě, což zajišťuje ohleduplné chování k lesnímu porostu, jelikož jsou vyřezávány v rámci výchovných zásahů a probírek, které přispívají ke stabilitě a vyváženému růstu lesa. Pořizovací cena FSC certifikovaného stromku se nijak neliší od nabídky ostatních prodejců, spíše je nižší.

,,Možnost vybrat a koupit si místní vánoční stromek s jasným a ekologicky šetrným původem namísto stromku, který má neznámý nebo dokonce nelegální původ, je tou správnou vánoční volbou," dodává Tomáš Duda ředitel FSC ČR.

Vánoční stromky s FSC certifikátem můžete zakoupit a podpořit tak zdravější vývoj lesů na vícero místech ČR (seznam níže), především v blízkosti FSC certifikovaných lesních majetků.

Prodej vánočních stromků s certifikátem FSC - 2016

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny - prodejní místa

Polesí Vranov u Brna

Vranov hájenka 18. 12. 9 - 12 h

Polesí Habrůvka

Jedovnice myslivna 10. 12. 8 - 14 h

Rudice obecní úřad 17. 12. 9 - 13 h

Bukovina náves 17. 12. 8 - 16 h

Olomučany čp. 62 17. 12. 9 - 13 h

zámek Křtiny 10. - 11., 17. - 18. 12. 9 - 15 h

Hájenka Bukovinka 10. - 11., 17. - 18. 12. 9 - 15 h

Habrůvka náves 10. 12. 9 - 13 h

Polesí Bílovice nad Svitavou

Bílovice nad Svitavou myslivna 17. - 18. 12. 8 - 15 h

Krkonošský národní park - prodejní místa

Budova KCEV Krtek Vrchlabí 20. 12. od 9 h

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů