Čtvrtek, 28. března 2024

Spolknutá baterie může člověka vážně ohrozit, rizika jsou hlavně u dětí

Podle průzkumu společnosti Ecobat se v průměrné domácnosti najde zhruba 21 baterií od tužkových, přes malé akumulátory a konče knoflíkovými bateriemi.

Spolknutá baterie může člověka vážně ohrozit, rizika jsou hlavně u dětí

Zejména ty posledně jmenované, pokud by je člověk nedopatřením spolkl, mu mohou způsobit vážné zdravotní problémy, v krajním případě jej ohrozit na životě. Největší rizika jsou u malých dětí, které jsou schopny ze zvědavosti spolknout celkem cokoliv. Pokud se baterie usadí v jícnu, dochází k jeho poleptání. Při spolknutí baterie je proto nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Informace pro rodiče i zdravotníky k této problematice najdete nově v češtině na webu Button Battery Safety (www.buttonbatterysafety.com).

,,Lidé ani netuší, kde všude v domácnosti baterie mají. V našem průzkumu lidé odhadovali, že v každé domácnosti je v průměru 21 baterií, ale ve skutečnosti to bude mnohem více. Podle našich reálných zkušeností, kdy jsme baterky počítali ve vybraných vzorových domácnostech, se spíše blížíme k padesátce baterií v průměrné domácnosti," říká Petr Kratochvíl z neziskové společnosti Ecobat a dodává: ,,Ty z hlediska spolknutí nejrizikovější, knoflíkové a mincové články, najdete v široké škále spotřebičů, jako jsou naslouchadla, kuchyňské spotřebiče, kalkulačky, dálkové ovladače, hodinky a samozřejmě hračky. Především v domácnostech, kde jsou děti, by tyto baterky měly být dobře zabezpečeny. A samozřejmě pravidelně odnášeny na sběrná místa k jejich další recyklaci."

S Vánoci se domácnosti rozrostou o další baterie

Spolu s vánočními dárky přibývají v domácnostech každoročně nové baterie. Na prvním místě musíme jmenovat hračky. Rodiče by měli ohlídat, aby baterie uvnitř hračky byla dobře zabezpečena a dítě ji nemohlo vyndat. To samé platí i o dalších spotřebičích. Pokud se v domácnosti skladují náhradní baterie, pak je třeba je mít na chráněném místě, kam se děti nedostanou. Použité baterie odnášejte na sběrná místa, a pokud je před tím, než je odnesete, doma skladujete, tak vždy na bezpečném místě mimo dosah dětí.

Nejvíce v ohrožení jsou malé děti

Malé děti, zejména kojenci a batolata, mohou ze zvědavosti spolknout cokoliv. Na první pohled banální věc se u nich může změnit v drama, kdy jde o zdraví. Spolknuté knoflíkové články mohou být velmi nebezpečné, pokud uvíznou v jícnu, což je stav vyžadující okamžitý lékařský zásah.

,,Následky mohou být horší v případě, když jde o baterii stále nabitou. Na tuto informaci se však nemůžeme nikdy plně spolehnout. V takovém případě hrozí popálení sliznice jícnu nebo žaludku lokálními proudy, které baterie vyvolá. V případě jícnu bývá potřeba provést urgentní endoskopii ihned, v případě žaludku do 24 hodin," říká doc. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., lékař a pedagog na 2. Lékařské fakultě UK. Pokud se však podle odborníka dostane baterie již do tenkého střeva, endoskopie nebývá nezbytná. Pětaosmdesát procent baterií vyjde spontánně do 72 hodin. Rozhodně však není dobré nic podceňovat a při podezření na spolknutí baterie je nezbytné vždy vyhledat lékařskou pomoc.

Mimořádně velké riziko představují vzhledem k vyššímu napětí knoflíkové články s obsahem lithia. Čím větší je průměr článku, tím vyšší je riziko, neboť se zvyšuje pravděpodobnost uvíznutí v jícnu a jeho poleptání. ,,Přesné statistiky za celou ČR neexistují, ale jen v nemocnici v Motole ročně přijmeme několik batolat a dětí předškolního věku, které spolkly baterii," upozorňuje doc. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., lékař a pedagog na 2. Lékařské fakultě UK. Nejnebezpečnější jsou větší, ploché knoflíkové baterie, které mají dostatečnou kapacitu a dokážou se přilepit ke stěně jícnu.

Riziko špatné diagnózy

Spolknutí mincové baterie je často chybně diagnostikováno, a to z mnoha důvodů. Malé děti mohou baterii spolknout, aniž by je při tom někdo viděl. ,,Často si toho, že část vypadlých baterií z hraček chybí, rodiče všimnou až s časovým odstupem. Zpočátku přitom dítě nemusí mít žádné příznaky. Pokud si však dítě stěžuje na bolesti bříška či na hrudi, může jít o pozdní příznak svědčící i o vážném poškození sliznice trávicího traktu," říká MUDr. Jiří Bronský, Ph.D. Příznaky doprovázející spolknutí baterie jsou nespecifické. Jednoznačně nejdůležitější je proto prevence. Pokud už dítě baterii spolkne, nebo má rodič podezření, že ji spolklo, je nutné dopravit ho co nejrychleji do nemocnice, nejlépe takové, která se specializuje na endoskopické výkony u malých dětí. Například dětská gastroenterologie nebo dětské ORL FN v Motole nebo v dalších fakultních nemocnicích. ,,Žádná domácí první pomoc, například vyvolání zvracení, se nedoporučuje. Dítě by však mělo zůstat na lačno a nepít, aby bylo v případě nutnosti možné provést endoskopický výkon v celkové anestezii," doplňuje MUDr. Bronský.

Informace pohromadě

Komplexní informace o této problematice určená jak širší veřejnosti, tak zdravotnickým odborníkům jsou nově k dispozici v českém jazyce na Button Battery Safety (www.buttonbatterysafety.com/cs/), kterou připravila European Portable Battery Association v České republice ve spolupráci se společností Ecobat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů