Úterý, 19. března 2024

Hospodaření v lesních školkách na přirozenějších základech

Majitelé lesních školek mají možnost čerpat nové poznatky o hospodaření a hnojení půd na svých pozemcích z nové metodiky pro praxi.

Hospodaření v lesních školkách na přirozenějších základech

Ucelený souhrn doporučených postupů je určený především pro podmínky lesních školek založených na písčitých sedimentech.Doporučené metody při monitoringu vybraných ukazatelů půdní úrodnosti mohou nacházet širší uplatnění ve školkařských provozech v rámci celé České republiky.

Metodika je společným dílem odborníků na lesní školkařství Jarmily a Václava Nárovcových z Výzkumné stanice Opočno (Útvar pěstování lesa VÚLHM) a Přemysla Němce ze společnosti Lesoškolky s. r. o.

hnojí

Setba hrachu, zeleného hnojení v lesní školce, foto archiv VÚLHM

Cílem je poskytnout producentům sadebního materiálu lesních dřevin (SMLD) soubor praktických doporučení pro optimalizaci soustav hnojení a systémů hospodaření na půdách lesních školek včetně sestavování plánů základního hnojení pro obhospodařovaná školkařská pole. Problematika je diskutována rovněž v kontextu reálné technologické vybavenosti u společnosti Lesoškolky s. r. o. Řečany nad Labem i u ostatních tuzemských provozovatelů lesních školek. Uváděné poznatky tak jsou aplikovatelné (a opakovatelné) i v jiných školkařských provozech.

Přednosti a výhody písčitých půd, plynoucí z ekonomicky nezanedbatelné možnosti jejich snadného zpracování a obdělávání, jsou nutně doprovázeny zvýšenou náročností a vyššími náklady při udržování hladiny obsahu organických látek v půdě. Jedním z opatření, které v podmínkách Lesoškolek má překlenout disproporce mezi zvyšující se potřebou humusových (organických) hnojiv a jejich reálnou dostupností, je pravidelné zařazování kultur plodin tzv. zeleného hnojení do sledu pěstebních osnov. Zelené hnojení samo o sobě nemůže organická hnojiva rovnocenně nahradit (nadále se proto v rámci podniku vyhledávají, analyzují a zvažují nejrůznější možnosti, jak za ekonomicky přijatelné ceny získávat organická hnojiva v potřebném množství a kvalitě). Nicméně má přinejmenším potenciál přispívat ke stabilizaci obsahu humusu v půdě.

Základním principem pro vyměřování dávek minerálních živin (fosforu, draslíku a hořčíku) bývá bilance živin v systému půda - rostlina. Hnojením se uhrazuje schodek živin této bilance. Rozhodující položkou je odběr živin rostlinami a dále některé další, většinou ztrátové položky živin z půdy, které se uhrazují tzv. základním hnojením půd. Podkladem pro projekci hnojení jsou rozbory půd, popřípadě anorganické rozbory rostlin (v lesnické terminologii známější pod označením listové analýzy).

kropí

Závlahový systém v lesní školce, foto archiv VÚLHM

Praktickému tuzemskému lesnímu školkařství se tak naskýtá příležitost začít nově využívat také síť pedologických (chemických) laboratoří k průběžnému monitoringu vybraných indikátorů půdní úrodnosti. Autoři práce spatřují v navrhovaném řešení perspektivu a nemalý budoucí potenciál. Metodika je rovněž příspěvkem k diskuzi, která je aktuálně vedena v rámci celého agrokomplexu (v ČR 4 264 tis. ha půdy) a jejímž tématem je obava, nakolik se prohlubuje rozklad trvalejší organické hmoty (podporovaný převážně jednosložkovými dusíkatými hnojivy) bez péče o základy půdní úrodnosti (hnojení statkovými hnojivy) a nakolik dochází k pozvolnému nástupu degradačních procesů v zemědělských půdách.

Výzkumný projekt Optimalizace systémů hnojení a hospodaření na půdách lesních školek finančně podpořila Technologická agentura České republiky.

Certifikovaná metodika je ke stažení zde: http://www.vulhm.cz/sites/files/Informatika/LP_7_2016.pdf

Kontakt na řešitele:

Ing. Jarmila Nárovcová, Ph.D. Ing. Václav Nárovec, CSc., e-mail: nurserylabor@vulhm.opocno.cz

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i.

Výzkumná stanice Opočno,Na Olivě 550, 517 73 Opočno

Ing. Přemysl Němec, e-mail: pn@lesoskolky.cz

Foliovník v lesní školce, foto archiv VÚLHM

Lesoškolky s. r. o.,1. Máje 104, 533 13 Řečany nad Labem

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů