Úterý, 19. března 2024

U Mariánských Lázní padl kvůli větru památný strom

U Mariánských Lázní padl kvůli větru památný strom

Památný strom Král smrků nedaleko Mariánských Lázní vyvrátil v noci na pátek silný vítr. Téměř 200 let starý strom byl oblíbeným cílem vycházek turistů. Protože ale pro návštěvníky není ani po pádu nebezpečný, kmen zůstane na místě ležet dál, informovala dnes v tiskové zprávě Hana Kožíšková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

"V posledních letech jsme nechali z okolí Krále smrků odstranit náletové dřeviny a vystavět oplocení," uvedla Kožíšková. Bylo to podle ní kvůli tomu, aby návštěvníci nepošlapali kořenový systém. "Přesto nám bylo jasné, že strom žije závěrečnou fázi svého života a chřadne," dodala. Strom byl podle ochránců navíc napadený mimo jiné dřevokaznou houbou. Ani odborným dendrologickým zásahem už ho nebylo možné zachránit.

Osudným se Králi smrků stal náraz silného větru v noci z 23. na 24. února. Památným stromem ale zatím zůstane i nadále. Padl nahoru do svahu, takže pro příchozí návštěvníky není nebezpečný. "Ve spolupráci s vlastníkem pozemku, Lesy České republiky, k němu chytáme doplnit informační tabuli o tom, že i spadlý strom má v přírodě svoje místo a funkci. Rozkládající se kmen se přirozeně stává biotopem pro další organismy," doplnila Kožíšková.

Vzhledově atraktivní strom s kaskádou hákovitých větví, které navazují na silný boulovitý kmen, objevil v roce 1972 lesník Vladimír Šindelář ve stráni za Srnčím hřbetem západně od Mariánských Lázní. Za chráněný byl smrk vyhlášen v roce 1985. Na místě rostl pravděpodobně od roku 1818.

Vichřice z konce minulého týdne ale páchala škody i jinde. Například v Chebu vítr pokácel několik stromů v Parku Míru a na cyklostezce a jeden strom poškodil při pádu i stožár veřejného osvětlení. Asi největší škody pak vítr způsobil na střeše městského bazénu, povalil ale také plot u hřiště FK Hvězda a poškodil i voliéry v Domě dětí Sova. Kromě toho vítr způsobil výpadky elektrického proudu, kvůli spadlým stromům byl zastaven i provoz na železnici mezi Chebem a Františkovými Lázněmi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů