Úterý, 19. března 2024

Za nezalesnění vytěžené holiny dostala firma SAARLES pokutu 215 tisíc korun

Za nezalesnění vytěžené holiny dostala firma SAARLES pokutu 215 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 215 tisíc korun společnosti SAARLES s.r.o. Firma jako vlastník lesních pozemků v katastru Brťoví na Žďársku neprovedla zalesnění holin o výměře 3,25 hektaru. Dopustila se tak ohrožení životního prostředí v lesích.

Lhůta pro zalesnění vytěžených ploch přitom byla nejpozději do konce května 2016. Před ukončením této lhůty lesní pozemky od předchozího vlastníka koupila společnost SAARLES s.r.o. Na nového vlastníka přitom ze zákona přechází povinnost holiny zalesnit. ,,Při kontrole v prosinci 2016 inspektoři zjistili, že nové stromy vysázeny nebyly. Firma nepodnikla ani žádné přípravné práce k zajištění obnovy lesa," řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Povinností každého, i nového majitele lesního pozemku, je seznámit se s jeho stavem a obnovovat lesní porosty vhodnými dřevinami. ,,Čím delší dobu trvá odlesnění, tím větší je negativní dopad na lesní ekosystém. Vytváří se podmínky pro působení různých škodlivých činitelů. Kvůli holinám mohou být okolní stromy například více ohroženy větrem, zvyšuje se riziko vodní eroze lesní půdy. Holé plochy jsou také podstatně více vysoušeny a dochází ke snižování půdní vlhkosti," dodal Panský.

vyzaduji

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů