Úterý, 19. března 2024

V pražských Kbelích lesníci otevřeli nové ekologické centrum

V pražských Kbelích lesníci otevřeli nové ekologické centrum
V blízkosti lesoparku ve Kbelích dnes Lesy hlavního města Prahy (LHMP) otevřely ekologické centrum. Magistrát o tom informoval v tiskové zprávě. Areál, je otevřen veřejnosti, bude sloužit hlavně pro vzdělávání dětí v oblasti ochrany životního prostředí. Návštěvníci v něm najdou hospodářská zvířata, ohniště, pikniková místa nebo komunitní zahradu.
Centrum s názvem Prales - Pražské lesní středisko vznikalo dva roky na místě bývalé okrasné školky a zahradnictví pražských lesníků. Kromě ekocentra s hospodářskými zvířaty a vodními savci LHMP v horní části areálu založily další část kbelského lesoparku s ovocným sadem a zeleným bludištěm. K dispozici tu jsou velká louka a ohniště s lavičkami a dřevníkem.
Návštěvníci si v areálu mohou prohlédnout ukázkovou včelnici a lesní školku nebo si projít naučnou stezku Cesta dřeva. Součástí ekocentra je také otevřená komunitní zahrada se skleníkem.
Rozhodnutí o vybudování ekologického centra v severovýchodní části Prahy se opírá o analýzu rozmístění obdobných center v metropoli. Má vyplnit dosavadní mezeru v nabídce environmentálního vzdělávání především pro školy a školky v této části metropole. LHMP spravují také zookoutky v Malé Chuchli, Kunratickém lese, Lesoparku Kamýk a Hostivařském lesoparku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů