Úterý, 19. března 2024

Nové dotace z MŽP ochrání stáda chovatelů před velkými šelmami nebo ozelení naše města

Minulý týden odstartovaly čtyři nové dotační výzvy [1] z Operačního programu Životní prostředí, určené na ochranu přírody a krajiny. Dotace půjdou na projekty, které zpříjemní životní prostředí ve městech a obcích, ale také třeba pomůžou chovatelům hospodářských zvířat.
Nové dotace z MŽP ochrání stáda chovatelů před velkými šelmami nebo ozelení naše města

Vlci se k nám vracejí, česká příroda díky tomu může být zas bohatší o druh, který do ní od nepaměti patří. Má v ní své místo. Fakt, že s nimi počítáme, dokládají i připravené dotace pro chovatele stád. Mají jim zajistit ochranu jejich hospodářských zvířat a zároveň umožnit soužití lidí s chráněnými a pro přírodu tolik důležitými druhy.

,,V posledních měsících se objevily případy, kdy vlci napadli hospodářská zvířata, rozhodli jsme se proto na poslední chvíli navýšit množství financí v nově vyhlašované 58. výzvě o 40 milionů korun. Na zabezpečení svých stád mohou chovatelé získat až 85 % způsobilých nákladů, peníze lze využít třeba na elektrické ohradníky, doplnění pevných ohrad či na nákup a výcvik pasteveckých psů [3]. Ve výzvě je pro ně nyní připraveno 120 milionů korun," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Peníze z nových výzev ale půjdou i na projekty zaměřené na boj se suchem, jakými jsou např. zakládání remízků či na zlepšování vodního režimu krajiny. Celkem s dotacemi na zabezpečování stáda před velkými šelmami nebo sázení stromů ve městech jde o 800 milionů korun.

,,Víme, že obce a města se potýkají s nedostatkem zeleně na veřejných prostranstvích a že projekty bývají opravdu hodně rozmanité. Kromě výsadeb a ošetřování stromů či zakládání trávníků se nově platí i výdaje spojené se založením trvalkových záhonů, po kterých obce dlouhodobě volají či třeba s nákupem laviček [4]. Cílem je nejen více zeleně, ale také to, aby ji lidé využívali a doslova si ji mohli užít," vypočítává František Pelc.

Žadatelé mohou podávat žádosti o podporu do všech čtyř specifických cílů prioritní osy 4, která je zaměřena na ochranu přírody a krajiny. Lhůta pro podání projektů trvá až do poloviny září.

Přehled jednotlivých výzev:

Výzva č. 57 - projekty na zajišťování péče o národní kategorie zvláště chráněných území a území soustavy Natura 2000, včetně budování návštěvnické infrastruktury. http://www.opzp.cz/vyzvy/57-vyzva/dokumenty

Výzva č. 58 - na péči o cenná stanoviště a vzácné druhy, likvidaci invazních druhů rostlin a živočichů nebo nápravu a prevenci škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů. http://www.opzp.cz/vyzvy/58-vyzva

Výzva č. 59. - na zlepšování funkčnosti krajinných struktur a vodního režimu krajiny. Hradit lze vytváření prvků ÚSES, výsadbu a péči o dřeviny v krajině, revitalizace vodních toků a niv, vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, budování rybích přechodů nebo aktivity na zlepšování stavu lesů. http://www.opzp.cz/vyzvy/59-vyzva/dokumenty

Výzva č. 60 - na zlepšení kvality prostředí v sídlech. http://www.opzp.cz/vyzvy/60-vyzva/dokumenty

Plánované záměry doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách www.dotace.nature.cz. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

Poznámky:
[1] Výzvy jsou umístěny na stránkách Operačního programu Životní prostředí www.opzp.cz.

[2] Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

[3] Podpora se vztahuje na zvýšené náklady na hospodaření, kam je zahrnut nákup síťového elektrického ohradníku či zdvojení elektrického ohradníku včetně potřebného příslušenství. Dále lze hradit zdvojení pevné ohrady nebo doplnění stávající ohrady o elektrický nebo zradidlový ohradník. Mimo tyto pasivní ochranné prostředky se podpora vztahuje na nákup, výcvik a péči o pasteveckého psa. Kvůli jeho výcviku může být projekt rozložen do více let. Finance mohou chovatelé získat i na realizaci opatření osobními náklady, například na hlídání stáda pastevcem. Protože je potřeba o výskytu vlků získat ucelené informace, je hrazen během projektu i monitoring těchto šelem (například pomocí fotopastí). Peníze jsou určeny i na osvětu pro pozitivní vnímání přítomnosti vlků veřejností.

[4] Výzva č. 60 směřuje podporu na zlepšení kvality prostředí v sídlech. Novinkou je úprava způsobilých výdajů, mezi které se nyní řadí i výdaje spojené se založením trvalkových záhonů (neinvazních bylin a cibulovin) do výše 20 % z celkových způsobilých výdajů souvisejících s výsadbou či ošetřováním dřevin a výdaje na pořízení a instalaci nového či rekonstrukci stávajícího mobiliáře maximálně do výše 20 % ze způsobilých výdajů na realizaci zeleně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů