Pátek, 29. března 2024

Lesní porosty napadla bekyně

Lesní porosty napadla bekyně
Hodonín Velkým problémem, který v současné době trápí lesníky, je abnormální výskyt bekyně velkohlavé v listnatých porostech. Její vajíčka na kůře stromů se v tuto dobu objevila na několika lokalitách v okolí Hodonína. Housenky ohrožují až 630 hektarů listnatého lesa mezi Dolními Bojanovicemi, Starým Poddvorovem a Kapánskem. Jedinou možnou ochranou je vhodný postřik, který musí být dopředu nahlášen a schválen příslušným referátem životního prostředí.
" Všechno je závislé na počasí a na době, kdy se housenky začnou líhnout a postupovat do koruny stromů. Teprve tehdy je postřik nejúčinnější," řekl o výběru správného termínu chemického zásahu Jan Pavlica z odboru životního prostředí v Hodoníně.
Kritické množství vajíček se na stromech kontroluje pomocí zkusných ploch. Při jarním sčítání ve dvou liniích vedených uhlopříčně porostem se náhodně vybere sto stromů, na nichž se spočítají hubky. U stoletého stromu jsou za kritický stav považovány čtyři hubky, kde může být až 2500 vajíček.
Kromě klasického chemického postřiku lze k hubení bekyně využít i biopreparáty. Jejich účinek je závislý na teplém počasí bez srážek a využívá se v porostech, které nejsou zatíženy jinými negativními vlivy.
Bekyně velkohlavá je škůdcem pouze listnatých porostů. Housenky vylézají z vaječných obalů během dubna a května. Největší výskyt lze na porostech pozorovat v druhé polovině června. Začátkem července se larvy kuklí mezi listím na větvičkách nebo také ve štěrbinách stromů.
Gradace se periodicky opakují a trvají až pět let. Velmi významný podíl na přemnožení má počasí. " Napadení je větší v době, kdy převládá slunné a teplé počasí. Při silném působení housenek v kombinaci se suchem mohou na porostech vznikat trvalá poškození. V některých případech může zasahovat i do keřového patra," doplnil Pavlica.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů