Středa, 24. dubna 2024

Vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva zemědělství ke jmenování generálního ředitele firmy Lesy ČR, s.p.

Vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva zemědělství ke jmenování generálního ředitele firmy Lesy ČR, s.p.

Ministerstvo zemědělství ke spekulacím, jež se objevily v tisku, uvádí následující:

Společnost CE WOOD, a.s. žalovala firmu Lesy ČR s.p. o 3,72 mld. korun, v prosinci roku 2013 Krajský soud v Hradci Králové tuto žalobu zamítl. Společnost CE WOOD, a.s. už je od roku 2011 v konkursu.
Dle nám dostupných informací insolvenční správce CE WOOD, a.s. se odvolal pouze v rozsahu cca 200 milionů Kč, což představuje ušlý zisk CE WOOD, a.s. ze zrušených tendrů za roky 2004 - 2006. Ze zbylých 3,5 mld. korun již žádnou pohledávku insolvenční správce neuplatňuje. Ministerstvo zemědělství disponuje informací, že Daniel Szórád jako svědek v tomto sporu nikdy nevystupoval a jako svědek ani navržen nebyl.

Zahraniční vlastníci CE WOOD, a.s. zahájili již před konkursem arbitráž proti České republice ze stejných důvodů (zrušené tendry v roce 2004), ale neuspěli a jejich žaloba byla arbitráží v roce 2012 zamítnuta. V této arbitráži bylo vyslechnuto několik desítek svědků, včetně zaměstnanců společnosti Lesy ČR, s.p.

Ministr zemědělství při rozhodování o jmenování generálního ředitele firmy Lesy ČR bude postupovat i s přihlédnutím k podrobným informacím BIS o všech potencionálních uchazečích. Ministerstvo zemědělství považuje za podstatné, aby se generálním ředitelem společnosti Lesy ČR, s.p. stal člověk, který má prokazatelné dlouholeté manažerské zkušenosti, odborné vzdělání a není v uplynulých několika letech spojen se žádným ze smluvních partnerů Lesů ČR.


Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů