Úterý, 23. dubna 2024

FSC ČR vyhlašuje druhý ročník fotografické soutěže Není les jako les!

FSC ČR vyhlašuje druhý ročník fotografické soutěže Není les jako les!

Nezisková organizace FSC ČR zahájila již druhý ročník fotografické soutěže pro širokou veřejnost. Smyslem fotosoutěže je podpořit odpovědnou spotřebu dřevěných výrobků a přírodě blízké lesní hospodaření. Název fotosoutěže - Není les jako les - napovídá, že hlavním cílem je zachytit interakci mezi člověkem a lesem.

Fotosoutěž "Není les jako les" bude trvat až do konce letních prázdnin. Účastníci mohou přihlásit své fotografie do soutěže v jedné ze tří kategorií - les a příroda, výrobky ze dřeva, lidé a dřevo. Tyto kategorie tematicky odkazují na tři hlavní pilíře udržitelného rozvoje a FSC - ekologický, sociální a ekonomický.

První ročník fotosoutěže byl nadmíru úspěšný, soutěžící zaslali téměř 3000 fotografií, z nichž vybrala porota dvanáct vítězných snímků. V letošním ročníku bude uděleno celkem devět cen fotografiím vybraným odbornou porotou. Další dvě ceny pak poputují k autorům fotografií, které budou veřejností vyhodnoceny jako nejlepší.

Soutěž je součástí dlouhodobé kampaně, která má zvýšit povědomí veřejnosti o certifikovaných FSC(R) (Forest Stewardship Council(R)) výrobcích. Logo FSC na výrobku totiž zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem a bylo vytěženo legálně. FSC certifikované produkty jsou stále žádanějšími nejen mezi firmami, ale také mezi veřejností, které není lhostejný osud českých a světových lesů.

Fotografie mohou soutěžící posílat prostřednictvím formuláře na webových stránkách www.vyfotdrevo.cz. Výběr a hodnocení fotografií se bude konat pod dohledem odborné poroty složené z profesionálních českých fotografů ve spolupráci s časopisem FOTO. Mediálním partnerem soutěže je kromě časopisu FOTO také měsíčník Digitální fotomagazín a týdeník Respekt. Ceny do soutěže věnovala společnost Canon. Hlavní výhrou v každé ze tří kategorií je digitální zrcadlovka Canon, soutěžící na druhém a třetím místě se mohou těšit na kompaktní fotoaparáty téže značky.

"Fotografickou soutěží bychom chtěli podpořit zájem o šetrné lesní hospodaření a obecně také o FSC certifikované výrobky. Ve srovnání se západními zeměmi je v českých obchodech výrobků s logem FSC méně, přesto se s nimi můžeme běžně setkat. Ceníme si spolupráce se společností Canon, která se rozhodla tuto myšlenku podpořit," dodává Tomáš Duda, ředitel FSC ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů