Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj postavil v Brně novou přírodovědnou stanici, starou zboural

Kraj postavil v Brně novou přírodovědnou stanici, starou zboural
Jihomoravský kraj za 21 milionů korun zboural v Brně starou přírodovědnou stanici Kamenačky a postavil zcela novou. Dnes ji slavnostně otevřel hejtman Bohumil Šimek (ANO) se zástupci kraje a města. Vedoucí stanice Romana Křížová novinářům řekla, že v objektu bude asi 60 druhů zvířat. Část už tam pracovníci nastěhovali, krokodýly kajmany teprve stěhování čeká.
Kamenačky spadají pod Dům dětí a mládeže Helceletova, což je příspěvková organizace kraje. Stanice už byla v poslední době v tak špatném stavu, že nebylo možné ji používat, a proto zvířata našla provizorní zázemí v nedaleké škole. Stavba začala v roce 2015 demolicí nevyhovujícího objektu. "Součástí prací bylo zhotovení interiérů i vybavení tropického skleníku a výukových prostor," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. V závěru se uskutečnily venkovní úpravy, které byly také součástí projektu.
Stanice po kompletním přestěhování nabídne asi 60 druhů zvířat. "Nyní jsme sem přestěhovali asi třetinu. Jsou tam obojživelníci ocasatí i bezocasí, nechybí plaz, máme tu drobné savce a znovu obnovujeme kolekci bezobratlých živočichů," vyjmenovala Křížová. Podle ní by se v červnu mohli vrátit do stanice krokodýli kajmani tak, aby je děti viděly během letních táborů. Podle Křížové stanici pravidelně navštěvuje v zájmové činnosti kolem 180 dětí, ve výukových programech se vystřídá tisícovka lidí.
Rekonstrukci kraji doporučovali i lidé, kteří se zapojili do projektu Váš kraj, váš rozpočet. V něm mohou občané zasílat kraji podněty, jaké investice by si přáli. Právě rekonstrukce přírodovědné stanice byla hojně zmiňovaná. "Podařilo se nám uskutečnit dlouho očekávanou investici, která v posledních letech představovala nejčastěji zmiňovaný podnět veřejnosti směrem ke krajským politikům," řekl Šimek.
Přírodovědná stanice letos oslaví padesáté výročí zahájení činnosti. "Rekonstrukcí se zachránila padesátiletá tradice. Vždy jsme se snažili mít ucelenou kolekci, která bude sloužit k didaktickým účelům. Podle toho jsme sem zvířata vybírali," dodala Křížová.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů