Pátek, 29. března 2024

MŽP plánuje obměnit stará auta a další služby za desítky milionů

MŽP plánuje obměnit stará auta a další služby za desítky milionů

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) plánuje obměnit starší auta a další služby za několik desítek milionů korun. Obnova autoparku bude stát více než 26 milionů Kč, přičemž automobily by měly být ekologičtější. Na dalších 40 milionů korun vyjde postupná modernizace pevných telefonních linek v celém resortu. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Uvažovaná zakázka na zajištění mobilních datových a hlasových služeb by měla přijít na zhruba 24 milionů, upřesnila mluvčí MŽP Petra Roubíčková s tím, že nepůjde o výměnu mobilů.

Třetí nadlimitní zakázkou, kterou již minulý týden schválila vláda, je rozšíření Informačního systému odpadového hospodářství. Ta bude stát přes šest milionů korun.

V rámci resortu se bude měnit 83 aut. "Věřte, že kdybychom si mysleli, že to je zbytečná investice, nikdy bychom do toho nešli. Zastavili jsme hned po příchodu na resort operativní leasing, který byl jednoznačně nevýhodný. Ve všech případech jsou to auta, která jsou z hlediska technického stavu, stáří a počtu najetých kilometrů v takovém stavu, že se opravy přestávají vyplácet," sdělil ČTK na dotaz, zda je nákup potřebný, ministr Richard Brabec (ANO). Veřejná zakázka byla vypsána nedávno.

Autopark chtěli v resortu měnit už bývalí ministři. Předchozí exministr v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) ještě před svým odchodem plánoval pořídit 130 nových vozů za desítky milionů korun. Po kritice však od svého záměru upustil. Jeho předchůdce Tomáš Chalupa (ODS) zrušil zakázku na nákup více než čtyřicítky nových aut také po kritice proto, že byla u některých údajně připravena na míru konkrétnímu modelu.

V minulosti se na MŽP uvažovalo o operativním leasingu, který byl však pro MŽP jako instituci tohoto typu ekonomicky nevýhodný. Kvůli protahovaným diskuzím se neobnovoval podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení vozový park čtyři roky a postupně zastaral.

"MŽP plánuje nákup vozů se standardem EURO 5 a s parametry ekologicky přátelských vozů, a to i na CNG pohon (stlačený zemní plyn)," doplnila Pospíšilová. Auta se budou nakupovat ke konci letošního roku a každá ze 13 podřízených organizací, jako třeba Česká inspekce životního prostředí, Státní fond životního prostředí nebo národní parky, je zaplatí zvlášť. Samotné ministerstvo uhradí zhruba 2,5 milionu korun.

"Máme čtyři tisíce zaměstnanců a toto je naprosto nutná obnova, kde by to už bylo za hranicí bezpečnosti," dodal ministr.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů