Pátek, 19. dubna 2024

Duhovky - S úspěchy je potřeba skoncovat

Duhovky - S úspěchy je potřeba skoncovat
  1. ODPADY: S úspěchy je potřeba skoncovat
  2. ENERGETIKA: Na vysvědčení čtyřka pro ministra Mládka
  3. HLEDÁME: Farmáře a farmářky
  4. POMÁHÁME: Jak jsme kosili trávu a pomáhali ovečkám

ODPADY
S úspěchy je potřeba skoncovat

Náš programový ředitel Vojtěch Kotecký píše v komentáři pro server iHned.cz o porodních bolestech provázejících vznik nového odpadového zákona:

"Potřebujeme nový zákon o odpadech, ale úředníci jej už léta jenom píší. Někteří politici proto začali argumentovat, že bychom radši měli postavit spalovny odpadků. Přitom částka, na niž přijdou, by stačila, aby stát rozdal každé domácnosti kompostér i kompletní sadu na třídění a ještě postavil recyklační linky."

Celý komentář najdete na www.dialog.ihned.cz/komentare/c1-62538360-s-uspechy-je-potreba-skoncovat

Foto: K. Brož

ENERGETIKA
Na vysvědčení čtyřka pro ministra Mládka

Ministr Mládek od nás dostal opožděné vysvědčení za energetiku. Hodnotíme jej na čtyřku, a to proto, že nový Temelín sice prozatím odpískal, ale vláda dál fantazíruje o jeho dostavbě. Domácnosti také stále platí zbytečně velké účty za energie, protože stát nevyužívá svých možností k jejich snížení. Uhlobaroni jako Pavel Tykač mají dál otevřené dveře k miliardám z těžby uhlí, zatímco stát z ní nemá zisk skoro žádný a hradí jen skryté škody.

Ministr potápí i obnovitelné zdroje. Je to škoda, solární panely na střeše se i bez jakékoliv dotace finančně vrátí dnes už do 17 let, o ekologickém přínosu nemluvě. Aby se z teorie stala praxe a domácnosti si je začaly pořizovat jako v Německu, stát musí přestat házet domácnostem klacky pod nohy. Ministr Mládek se ale snaží o pravý opak. Aktuální novelou zákona o podporovaných zdrojích dělá z domácích střešních elektráren mrtvé zboží.
Foto: sxc.hu

HLEDÁME
Farmáře a farmářky

Pozor, pozor! Hledáme zajímavé farmáře a farmářky, jejichž práci chceme představit v našem nástěnném kalendáři pro rok 2015.

Znáte (nebo dokonce sami jste) farmáře/zemědělce/sedláky/hospodáře/pěstitele, kteří obdělávají půdu s ohledem k přírodě? Citlivě pečují o hospodářská zvířata? Vyrábí kvalitní domácí produkty? Prodávají ze dvora nebo formou bedýnek? Uplatňují zásady permakultury, anebo hospodaří biodynamicky?

Za prověřené, zajímavé tipy, které pošlete pokud možno i s kontaktem naší kolegyni Kláře Havlové na email klara.havlova@hnutiduha.cz vám budeme vděční. Do předmětu e-mailu napište "Tip na farmáře".
Děkujeme!

POMÁHÁME
Jak jsme kosili trávu a pomáhali ovečkám

Naše tradiční Týdny pro les a divočinu jsou v plném proudu. Podívejte se, jak se pracovalo v Jezerném, kde dobrovolníci za týden posekali, nasušili a převezli na seník velkou spoustu sena pro ovečky, vytvořili ochranné oplůtky pro mladé jedličky, přehnali ovečky do nové ohrady a vytvořili jim novou tůňku. Zmoklé seno pohrabali na velkou hromadu u lesa, takže slouží jako siláž pro strádající srnky. Odvedli ale i mnoho jiné prospěšné práce v přírodě.

Chcete-li také přiložit ruku k dílu, pojeďte s námi na Týdny pro les a divočinu na beskydskou horu Smrk. Startujeme už příští týden!

Více informací na www.hnutiduha.cz/akce/tydny-pro-les-divocinu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů