Pátek, 29. března 2024

Schválené projekty za dotace EU musejí vzniknout do konce roku

Schválené projekty za dotace EU musejí vzniknout do konce roku

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poslal 292 žadatelům o evropské dotace zprávu, že peníze dostanou, pokud stihnou schválený projekt realizovat a proplatit do konce roku. V šibeničním termínu několika měsíců tak mají vzniknout projekty celkem za víc než půl miliardy korun. Před dvěma týdny schválil se stejnou podmínkou 88 projektů v hodnotě 284 milionů korun. V zásobě má ještě 400 projektů za 1,7 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Jana Taušová z tiskového odboru ministerstva.

Brabec v tiskové zprávě připomenul svůj slib co nejvíc zmírnit ztráty svého resortu z končícího programovacího období EU. Očekávaná ztráta peněz z Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP) by se podle něj měla snížit o deset miliard korun. Letos by ztráta měla klesnout ze zhruba 14 miliard korun na méně než devět miliard a příští rok z pěti miliard na nulu.

"Teď jsme dali zelenou realizaci 292 projektů v celkové hodnotě 651 milionů korun. Opět jsou to takzvané zásobníkové projekty, tedy kvalitní projekty, které sice splnily v rámci už proběhlých výzev všechny náležitosti, ale tehdy se na ně nedostalo, protože na ně nezbyly peníze. Tito žadatelé teď na dotaci můžou dosáhnout. Musí ovšem splnit jednu zásadní podmínku. Své projekty musí zrealizovat a profinancovat ještě v letošním roce," uvedl.

Téměř 370 milionů korun z naposled schválených projektů má jít na snížení prašnosti ve městech a obcích. Dále ministr schválil stavby retenčních nádrží či odbahnění rybníků. Dotace půjdou i do budování infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu, tedy především na výstavbu nebo úpravy nových ekocenter, poraden, zahrad či hřišť v přírodním stylu. Další peníze pak půjdou do zateplování budov, konkrétně základních škol, kulturních domů či zdravotních středisek.

Státní fond životního prostředí eviduje ještě skoro 400 připravených projektů v celkové hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun. Další žadatelé, jejichž projekty v zásobníku zatím zůstaly, se mohou o vyjmutí z něj dál hlásit. K žádosti musí doložit reálný harmonogram s přesně stanoveným datem ukončení a financování projektu do konce letošního roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů