Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Služeb cyklobusů v Krkonoších během letní sezony využilo 33 141 lidí, což bylo meziročně o téměř pět procent méně. Počet přepravených kol se snížil o 14 procent na 3749. Důvodem byly letošní rozsáhlé opravy silnic, které s sebou nesly velká zdržení, a horší počasí v srpnu.

Podzemní voda u havarované jaderné elektrárny Fukušima dosáhla dosud nejvyšší úrovně radiace. Odborníci to vysvětlují tím, že kontaminované částice se rozšířily kvůli nedávným lijákům. Měření zjistila v podzemní vodě radioaktivní izotopy cesia 134 a 137. U dvou reaktorů je úroveň zamoření vody v jednom litru 267 000 becquerelů (Bq). Tato jednotka odpovídá aktivitě radioaktivní látky, při níž dojde k jednomu rozpadu atomového jádra za sekundu.

Dnes večer má podle předpovědí meteorologů do Česka dorazit silný vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti vyšší než 100 kilometrů za hodinu. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký od 20.00 do středečních 6.00. Na Moravě by měly být poryvy větru mírnější.

V průběhu včerejšího obchodování klesly světové ceny ropy až o jeden dolar za barel - například severomořská ropa Brent na 84,75 dolaru za barel. Ta po krátkém vzedmutí ze závěru minulého týdne obnovila sestup, během kterého se minulý týden propadla nejníže za skoro čtyři roky. Ceny dolů opět sráží situace na některých klíčových trzích, kde nabídka převyšuje slabou poptávku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů