Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve Velké Británii začal jezdit speciální autobus na biopalivo - konkrétně na bioplyn získaný z lidských splašků a potravinového odpadu. Je zelený, polepený obrázky cestujících sedících na záchodě a na jedno "natankování", které odpovídá ročnímu odpadu vyprodukovanému zhruba pěti lidmi, biobus ujede přes 300 kilometrů.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku znovu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 během minulého týdne zlevnil o 16 haléřů na průměrných 35,56 koruny za litr. Litr nafty motoristé natankují za 35,23 koruny, což je o 10 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin a nafta zůstávají nejdražší v Praze, nejlevněji je v Pardubickém kraji.

Strojírna Šmeral Brno loni zvýšila celkové tržby o sedm procent na 725 milionů korun. Tržby společnosti jsou nejvyšší za poslední tři roky. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin. Firmě roste i zisk, loni vydělala 16 milionů korun. Letos chce výdělek ještě navýšit minimálně na 18 milionů. Šmeral Brno je tradiční strojírenskou firmou. Loni firma na veletrhu v Brně představila novou technologii na zpracování biomasy.

Spolupráce české návrhářky Kateřiny Geislerové a společnosti Nespresso, jež byla ohlášena v září, nese první plody. Geislerová veřejnosti tento týden představila jedinečné šaty z recyklovaných kávových kapslí. "Vždy jsem měla ráda projekty, které mi umožňují objevovat něco nového v mé tvorbě. Vytvořit originální model z hliníkových kapslí a uchopit tak kreativním způsobem zajímavý materiál a objekt, s nímž jsem nikdy nepracovala, pro mě byla opravdu výzva," říká Geislerová. Exkluzivní modely s použitím kávových kapslí v minulosti vytvořilo již několik zahraničních designérů. Byli mezi nimi například Australanka Ellie Mucke či italská průkopnice ekologické módy Orsola de Castro. Šaty budou nejprve k vidění v prodejně Nespresso a v příštím roce by měly být vydraženy.

Šefčovič zdůraznil důležitost spolupráce se středomořskými státy v oblasti energetiky
Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič zdůraznil 18. listopadu v Římě na konferenci na vysoké úrovni důležitost diverzifikace energetických sítí pro energetickou bezpečnost EU a jejích sousedů z jižních a východních středomořských států. Energetická kooperace má být přitom klíčovou prioritou Evropsko-středomořského partnerství. Do budoucna se v oblasti Středomoří očekává kupříkladu čerpání nevyužitých alžírských zásob plynu, či zásob plynu v pobřežních oblastech východního Středomoří.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů