Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motor hodlá v dlouhodobém horizontu postavit továrnu na baterie v Německu. Časopisu Spiegel to řekl generální výrobce podnik Elon Musk. Vyzval rovněž německý automobilový průmysl k větším investicím do vývoje baterií.
Tesla nyní plánuje výstavbu obří továrny na výrobu baterií ve Spojených státech. Náklady na výstavbu se odhadují na pět miliard dolarů (přes 110 miliard Kč). Americká továrna by měla zaměstnat zhruba 6500 lidí, píše agentura DPA.
Společnost Tesla začátkem listopadu oznámila, že ve třetím čtvrtletí dodala na trh rekordních 7785 sedanů Model S. To bylo o 41,5 procenta více než před rokem. Model S je nyní jediným modelem automobilky, příští rok ho má doplnit sportovně-užitkový Model X.

Necelé tři týdny po svém vzniku se senátorský klub zelení?nezávislí rozpadl, když jej opustil Libor Michálek (za piráty). Klub měl minimální počet pět členů, a Michálkovým odchodem tak zanikl. Senátor již v minulém volebním období opustil klub KDU?ČSL a nezávislých. Tehdy to zdůvodnil tím, že tento klub nenaplňoval svůj program. Klub zelených se zatím sešel jen dvakrát a věnoval se organizačním záležitostem.

Plán na výrazné omezení používání igelitových tašek v EU je po hlasování ve výboru Evropského parlamentu zase o kus dál. Návrh nyní podpořil i výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Unie chce podstatně snížit používání tenčích igelitek a členským zemím dává na výběr, zda společného cíle chtějí dosáhnout zpoplatněním těchto tašek, nebo se zavážou omezit jejich celkové množství v oběhu.

Turecko zahájilo předběžná jednání o výstavbě třetí jaderné elektrárny v zemi s americkou společností Westinghouse, která je součástí japonské skupiny Toshiba. Turecko se dohodlo na stavbě své první jaderné elektrárny s ruským Rosatomem teprve před třemi lety a loni podepsalo s japonsko-francouzským konsorciem dohodu o druhém jaderném projektu.

Elektřina pro domácnosti od Pražské energetiky (PRE) v příštím roce zlevní průměrně o 2,5 procenta, řekl předseda představenstva dceřiné firmy PREměření Zdeněk Smetana. PRE tak následuje největšího dodavatele elektřiny v Česku, skupinu ČEZ.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů