Pátek, 29. března 2024

Ztráta ve fondech životního prostředí bude menší než pět miliard

Ztráta ve fondech životního prostředí bude menší než pět miliard

Ztráta z evropských fondů letos bude podle ministra Richarda Brabce (ANO) v resortu životního prostředí zřejmě ještě menší než pět miliard korun. Původně hrozilo, že dosáhne 16 miliard, později se odhadovalo, že klesne k pěti. Přesto pokud nějaké peníze zbudou, Česká republika o ně přijde, protože se nebudou moct převést do příštího roku. Mohly se přitom za ně vybudovat například nové čističky odpadních vod nebo zlepšit ovzduší.

Operační program Životní prostředí patřil mezi nejrizikovější. Brabec ale nyní tvrdí, že mu ztráty klesnou ze všech fondů nejvíc. Částku v těchto dnech dopočítává Státní fond životního prostředí. "Jsme pevně přesvědčeni, že to bude pod pět miliard. Teď ještě probíhá poslední fáze s ministerstvem financí, kdy se to certifikuje. Troufám si říct, že to bude hodně zajímavé snížení," řekl ČTK ministr.

Česko je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Jen loni nedočerpalo 12 miliard korun, v celé EU to bylo 16 miliard korun. První odhady ztrát konkrétně v životním prostředí mluvily v letech 2013 až 2015 dokonce o více než 25 miliardách.

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard korun z celkových více než 700 miliard korun, které mělo pro léta 2007 až 2013 k dispozici. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce. Tam životnímu prostředí hrozí ztráta šesti miliard. Brabec se prý bude snažit to snížit na nulu.

Řídícím orgánům jednotlivých operačních programů vláda nařídila, aby hrozící nedočerpání snížily různými opatřeními včetně rychlejšího vypisování nových výzev. Z krizové situace obviňuje Brabec své předchůdce, kteří údajně neřešili stovky spících projektů a nespolupracovali ani s obcemi, aby je dokončily.

Jeho ministerstvo proto letos oživilo několik stovek projektů a snažilo se utratit peníze v takzvaných zásobnících. Ministr během roku několikrát stovkám žadatelů o dotace vzkázal, že peníze dostanou, pokud stihnou schválený projekt realizovat a proplatit do konce roku. V termínu několika měsíců tak vznikaly projekty za miliardy korun.

V těchto dnech na státním fondu pracuje kolem třiceti specialistů, úřad funguje takřka 24 hodin denně. Podle Brabce je to krizový režim. Finální částku prý oznámí, až se do systému převedou tisíce položek, což bude zřejmě ke konci příštího týdne.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů