Pátek, 19. dubna 2024

Sedmá generace 6/2014: Zelená únava, nebo nadechnutí?

V novém čísle 7.G se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky: V jakém stavu se nachází a kam se má vydat zdejší ekohnutí? Proč pociťujeme zelenou únavu?

Sedmá generace 6/2014: Zelená únava, nebo nadechnutí?

Co se stalo v létě s LESEM? Uživí svět ekologické zemědělství? Jak probíhá deštníková revolta pod čínským okapem? Proč dlí v zdravém duchu zdravé tělo? Máme se obávat synteticky modifikovaných organismů? Kdo způsobil boom brněnské cyklokultury? Co bude s lesními školkami? Které umění se lidé nenaučili? Proč je festival Ji.hlava nejlepší ve svých odbočkách? Jak dvakrát vstoupit do jedné čisté a krásné řeky? S kým nechodit na černý led? Proč je podle Stanislava Grofa vědomí nejhlubším tajemstvím?

V posledním letošním vydání Sedmé generace se ohlížíme za 25 lety zdejšího zeleného hnutí, mimo jiné v textu Hany Librové o neoblíbenosti ekologických aktivistů, hovoříme s ex-ředitelem Hnutí DUHA Vojtěchem Koteckým a psychiatrem Stanislavem Grofem, přinášíme reportáže z revoltujícího Hongkongu, basujícího Rudolstadtu, ekovýchovné akce LESEM, environmentálního Salátu a setkání Nadechnutí 2014, přibližujeme situaci lesních školek, nástup brněnské cyklokultury, synteticky modifikované organismy (SMO), potenciál ekologického zemědělství, australské (nejen) klimatické couvání nebo život průkopníka vegetariánství Ctibora Bezděka.

V Kulturní zahradě jsme si posvítili na dokument Black Ice o Arktické třicítce Greenpeace, filmovou Ji.hlavu, knihu Jiřího Hrůzy Svět měst a pozoruhodnou básnickou sbírku Liu Ka-Shianga Očima malé poletuchy. Nechybí ani IV. kolo Ekohitparády, dobré zprávy z Terrapie, Ekologický kompost, knižní přehled Librarium, průvodce Občanský kalendář nebo další polemický ohlas na Atlas masa. Do dalšího aktivního čtvrtstoletí vám pak přibalujeme protiúnavový plakát.

Seznam všech článků čísla leží zde. V pěti nových fotogaleriích vás provedeme Nadechnutím 2014, letním LESEM a zářijovou brněnskou cyklojízdou Nakoleona, přiblížíme také zpovídaného psychiatra Stanislava Grofa a ex-ředitele Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého.

Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Co nejméně únavy a co nejvíce nádechů přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů