Pátek, 19. dubna 2024

Vánoční hvězda - jak zabránit opadání listů

Vánoční hvězda - jak zabránit opadání listů

Tentokrát vaše poinsetie přežije! Prosperitu rostliny ovlivňují tři faktory: její výběr, cesta k vám domů a následná péče, kterou jí věnujete.

Chyba první: nákup bez kontroly

Ať už vybíráte vánoční hvězdu či jakoukoliv jinou rostlinu, pozorně si ověřte její zdravotní stav. Prohlédněte, zda není napadená nějakou chorobou či škůdcem, zda zemina v květináči není přelitá (nestojí rostlina ve vodě?) nebo přesušená.

chyby_1.jpg
Poinsetie je typickou vánoční rostlinou. Pokud se o ni ale umíte starat, bude se jí u vás dařit nejen o Vánocích

Rostlina může zahnívat, plesnivět či být povadlá, případně jí padají listy. Pokud nemáte znalosti nutné k tomu, abyste se poinsetii pokusili zachránit, objevíte-li některý z uvedených příznaků, nekupujte ji. Je více než pravděpodobné, že jí nebyla věnována patřičná péče.

Řešení: Vánoční hvězdu si důkladně a zblízka prohlédněte, nebojte se na ni sáhnout. Z obchodu si odneste jen tu, která je v dobrém stavu.

Chyba druhá: poinsetie byla nachlazená

Vánoční hvězda patří k těm rostlinám, jež nesnáší zimu a průvan. Vezmete-li v úvahu, že jejím domovem je Mexiko, bude vám jasné proč. Pamatujte na to i ve chvíli, kdy vás svou krásou upoutá některá z poinsetií nabízených na tržnici nebo umístěných v prodejně, ale u dveří, kde na ni táhne.

chyby_2.jpg
Červená barva listů je klasika, ale trh nabízí i kultivary s listy bílými, růžovými, lososovými či žlutými

Jak dlouho asi byla vystavená proudění studeného vzduchu? Rostlina se nachladí stejně jako člověk poměrně rychle, a tak je možné, že zanedlouho poté, co si ji přinesete domů do tepla, jí opadají poupata i barevné listy. Zůstane jen holý stonek, který sice může časem obrůst, ale sváteční stůl neozdobí.

Řešení: Sledujte, v jakém prostředí je vánoční hvězda, kterou chcete koupit, umístěna. Vyberte si tu, na niž odnikud netáhlo.

Chyba třetí: cestování nalehko

Při nákupu v květinářství by se to stát nemělo, protože prodavači vědí, co je třeba, ale pořizujete-li vánoční hvězdu například v supermarketu, kde nepatří k běžnému sortimentu, často si ji od pokladny odnesete jen tak, bez pořádného zabalení do papíru, které ji ochrání.

chyby_3.jpg
Květináč s vánoční hvězdou umístěný v ozdobném obalu je potřeba pravidelně vyjmout a kontrolovat, zda rostlina nestojí ve vodě

A tak poinsetie vymění vyhřátý obchod za mrazivou cestu k autu, v němž se veze k vám domů. V autě si zatopíte, takže rostlina zažívá jednu teplotní změnu za druhou. Není se pak čemu divit, že na to zareaguje (opět opadem listů).

Řešení: Ještě než opustíte prostory prodejny, nechte si vánoční hvězdu důkladně zabalit. Několik vrstev papíru a taška, do které ji vložíte, ji ochrání od chladu.

Chyba čtvrtá: nevhodná domácí péče

Každá rostlina potřebuje ke svému životu určité podmínky. Pokud jí je neposkytnete, bude živořit a po čase odejde.

Řešení: Vánoční hvězdu umístěte na světlé místo bez přímého slunce do pokoje o teplotě kolem dvaadvaceti stupňů Celsia, avšak ne blízko zdroje tepla (například radiátorů). Jak už bylo zmíněno, nemá ráda ani chladný vzduch. Nezapomínejte na to při případném větrání.

chyby_4.jpg
Špatný příklad z praxe: ačkoliv to vypadá hezky, vánoční hvězda postavená takto blízko u krbu, v němž se topí, nebude za čas v pořádku

Voda, jíž ji zaléváte, by měla být odstátá a měla by mít pokojovou teplotu. Zeminu udržujte mírně vlhkou, nikoliv však přelitou a vodu nenechávejte stát v podmisce. Rostlinu občas zvlhčete rosením - to je vhodné zvláště v panelových domech se suchým vzduchem.

Chyba pátá: po svátcích vyhazov

Poměrně mnoho lidí chápe vánoční hvězdu jako rostlinu na jedno použití, to znamená, že po svátcích, jakmile začne (vlivem špatné péče) shazovat listy a chřadnout, vyhodí ji. Je to škoda, protože víte-li jak, můžete ji pěstovat několik let.

chyby_5.jpg
Kromě různého zbarvení mohou být listeny poinsetie i panašované. Všimněte si drobných, ještě nerozvitých květů

Řešení: Poinsetii seřízněte na výšku kolem deseti centimetrů. Ze stonku poteče bílé latexové mléko (může podráždit pokožku, takže si je po práci umyjte z rukou), které zastavíte tak, že se poraněným místem krátce dotknete vroucí vody nebo je podržíte nad plamenem svíčky.

Rostlinu dejte na světlé, ale chladnější místo (stačí dvanáct až čtrnáct stupňů) a mírně omezte zálivku. Během sezony ji můžete pěstovat venku - na balkoně či na zahradě. Dopřejte jí pravidelné dávky hnojiva. Nelekejte se, že postupně přijde o všechny své barevné listy a porostou jí jen zelené.

ZDROJ: abecedazahrady.dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů