Pátek, 19. dubna 2024

Dva měsíce po zavedení nulové daně z darovaných potravin: Zelení vyzývají supermarkety, aby ji aktivně využívaly

Dva měsíce po zavedení nulové daně z darovaných potravin: Zelení vyzývají supermarkety, aby ji aktivně využívaly

Dobrý den,

dva měsíce uplynou 15. února od zavedení nulové daně z darovaných potravin. Zatímco některé potravinové banky mají plno nových potravin, jiné zaznamenávají pomalý rozjezd. Strana zelených (SZ) nulovou daň z darovaných potravin již dříve iniciovala peticí a nyní vyzývá supermarkety, aby ji aktivně začaly využívat.

,,Jsem přesvědčena, že nulová daň z darovaných potravin zásadním způsobem ovlivní plýtvání potravinami. Pro potravinové řetězce už není výhodnější potraviny likvidovat, ale darovat. Netratí už na tom, když je krátce před expirací darují, ať už jde o ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, kávu nebo čaj. Vyzýváme obchodní řetězce, aby možnosti darovat potraviny aktivně využívaly. Nezávadných potravin, končících v kontejnerech, je stále tolik, že by nasytily přibližně dvojnásobek lidí, kteří v ČR hladoví," uvádí Pavla Brady, místopředsedkyně SZ.

Zkušenosti s využíváním daně z různých institucí se přitom liší. V některých potravinových bankách se dary zatím nevyskytly, v jiných zaznamenali nárůst. Výraznější zlom je přitom ale možné očekávat.

,,V našich pobočkách a potravinových bankách, ve kterých figurujeme, nebyla k 21. lednu 2015 podepsána žádná smlouva s 0% DPH. Samozřejmě je to nová záležitost a opatrný rozjezd lze očekávat. Věříme, že v následujících týdnech a měsících se to změní," uvádí Pavla Vopeláková z Armády spásy.

,,Potravinová banka díky tomuto nařízení získala již v druhé polovině prosince tolik potravin, že se nevešly do skladu a museli jsme prosit naše odběratele, aby ihned přijeli, protože by nešel zavřít sklad. Mezi svátky přišlo 22 palet jogurtů, kamion polévek, kamion čajů, 12 palet mléka, takové množství obvykle dostáváme jednou za půl roku," uvádí Věra Doušová, předsedkyně pražské pobočky České federace potravinových bank.

SZ v minulosti iniciovala petici, v níž po ministru financí výjimku z placení DPH z darovaných potravin požadovala. Změnu v legislativě zavedlo Generální finanční ředitelství, podřízené Ministerstvu financí, od 15. prosince 2014. Firmy darující potraviny prostřednictvím potravinových bank chudým a potřebným nemusí daň platit, pokud si vytvoří vnitřní podnikový předpis, kterým cenu darovaných potravin ocení na 0 Kč. Mohou tak učinit například na základě poškozeného obalu, nesprávného plnění, blížící se doby exspirace a podobně. Z nulové hodnoty tak nelze vypočítat DPH.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů