Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Brabec podepsal poslední projekty ze zásobníku za víc než 700 milionů

Ministr Brabec podepsal poslední projekty ze zásobníku za víc než 700 milionů

Celkem 100 projektů z tzv. zásobníku v hodnotě 711 milionů Kč dostalo zelenou k realizaci. Ministr Richard Brabec podepsal poslední projekty z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí 2007-2013, u nichž žadatelé potvrdili zájem projekty realizovat s tím, že veškeré výdaje musí být proplaceny do konce letošního roku.

,,Díky úspěšnému zvládnutí krizového řízení v oblasti čerpání eurofondů se nám podařilo zachránit 18 miliard korun, jejichž ztráta z končícího OPŽP 2007-2013 hrozila ještě loni na jaře. Máme tak nyní volné prostředky, které můžeme použít na další projekty vedoucí ke zlepšení životního prostředí. Jedná se o poslední balík projektů z tzv. zásobníku v hodnotě 711 milionů Kč, na které v době jejich výzvy nezbyly peníze. Nicméně jsou natolik kvalitní, že můžeme jejich realizaci nyní podpořit,"vysvětluje ministr Richard Brabec.

V balíku schválených projektů jsou ty, které přispějí ke zlepšení vodohospodářské infrastruktury, sníží riziko povodní, pomohou zlepšit kvalitu ovzduší či snížit emise. Nechybí ani projekty na udržitelné využívání zdrojů energie, zlepšování stavu přírody a krajiny nebo na podporu a rozvoj environmentálního vzdělávání, poradenství a osvěty.

Mezi jinými ministr Brabec podepsal např. revitalizaci rybníků, školních zahrad, dětských hřišť, zateplování budov škol, školek či nemocnic, realizaci opatření vedoucích k úsporám energie či vybudování vodohospodářské infrastruktury. Podrobnosti o lhůtě pro předložení podkladů, aby žadatel získal Rozhodnutí o poskytnutí dotace, a další podrobnosti jsou uvedené v podmínkách Registrace každé akce.

Žadatelé o dotaci by neměli s přípravou otálet. Uznatelnost výdajů na projekty končí 31. prosince 2015. Do tohoto data musí být tedy všechny práce, které mají být předmětem podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007-2013, hotové a faktury zhotovitelům musí být proplaceny. Seznam schválených projektů ze zásobníku najdete na webu: https://www.sfzp.cz/clanek/193/2475/ministr-brabec-schvalil-zadosti-z-l-liv-lix-lx-a-lxi-vyzvy-opzp/.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů