Čtvrtek, 28. března 2024

Přímé platby zemědělcům nově: podpoří hospodaření s ohledem na životní prostředí, mladé i aktivní agrárníky

Přímé platby zemědělcům nově: podpoří hospodaření s ohledem na životní prostředí, mladé i aktivní agrárníky

Vláda dnes schválila podmínky pro poskytování přímých plateb zemědělcům připravené Ministerstvem zemědělství. Novinkou je, že na dotace bude mít nárok jen skutečně aktivní zemědělský podnikatel. Podporu získají také ti, kteří dodrží podmínky tzv. ozelenění, tedy postupy příznivé pro klima a životní prostředí. Změny začnou platit už od 1. dubna 2015.

,,Na přímých platbách rozdělí Ministerstvo zemědělství ročně přibližně 23 miliard korun. Podporujeme ty žadatele, kteří jsou evidováni jako zemědělští podnikatelé a jsou tedy aktivními zemědělci. Novinkou je platba pro zemědělce dodržující postupy v rámci takzvaného ozelenění s cílem snížit negativní dopady jejich činnosti. Zde bude podporováno například udržování trvalých travních porostů nebo pěstování různých druhů plodin na poli," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nové podmínky pro poskytování přímých plateb upravují pravidla vyplácení dotací ve formě tzv. jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS). Dále jsou upraveny platby pro zemědělce dodržující postupy příznivé pro klima a životní prostředí nebo dotace pro mladé zemědělské podnikatele. Evropské předpisy také umožnují podporovat citlivé sektory formou zvláštní platby, tzv. dobrovolné podpory vázané na produkci.

,,Změny se týkají i podpory takzvaných citlivých sektorů. V České republice mezi ně patří například produkce chmele, brambor, některých druhů ovoce a zeleniny, cukrové řepy nebo chov masných telat či dojnic. Mají nejen hospodářský význam, ale přispívají také k udržení zaměstnanosti na venkově. A právě do těchto oblastí budeme směřovat významnou část přímých plateb, přibližně 3,5 miliardy korun," uvedl ministr Jurečka.

Citlivé sektory

Průměrná roční částka

Brambory určené na výrobu škrobu

85 mil. Kč

Chmel

85 mil. Kč

Ovoce

100 mil. Kč

Zelenina

100 mil. Kč

Konzumní brambory

50 mil. Kč

Cukrová řepa

450 mil. Kč

Bílkovinné plodiny

462 mil. Kč

Masné tele

668 mil. Kč

Dojnice

1 384 mil. Kč

Ovce a kozy

78 mil. Kč

Platbu pro mladé zemědělce ve formě 25 % příplatku k SAPS na maximální výměru 90 hektarů může získat podnikatel, který je v době, kdy podává první žádost, mladší 40 let. Tuto podporu může pobírat až 5 let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů