Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Unie opět stojí o plynovod z Turkmenistánu
Evropská unie chce oživit projekt plynovodu z Turkmenistánu do Evropy (TransCaspian) a zapojit do něj evropské energetické firmy. Agentuře Reuters to řekl diplomat EU v Turkmenistánu Denis Daniilidis. Tento středoasijský stát se podle něj v příštích měsících chystá navštívit eurokomisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič a obnovit rozhovory o pozastavených plánech na výstavbu plynovodu.

Na Šumavě jsou opět vlci
Ekologové mají první důkaz výskytu divokého vlka na Šumavě po více než 140 letech. Dospělého dobře stavěného jedince, asi samce, vyfotili pomocí fotopasti na pravém břehu Lipna nedaleko obce Loučovice.

Maďarsko se s Euratomem dohodlo o palivu pro Paks

Maďarsko dosáhlo dohody se zásobovací agenturou pro Euratom (ESA) týkající se plánovaných ruských dodávek jaderného paliva pro svou elektrárnu v Paksi. Informoval o tom vedoucí kanceláře maďarského premiéra János Lázár, který jednal v Bruselu s eurokomisařem pro energetiku a ochranu klimatu Miguelem Ariasem Caňetem. Dohodu prý brzy schválí i Evropská komise.

Od 1. dubna opět startuje program Nová zelená úsporám.
Pokračování dotačního programu na podporu úsporných opatření v rodinných domech a nově i v bytových domech v Praze, Nová zelená úsporám, bude spuštěno 1. dubna.
MŽP a Státní fond životního prostředí ČR otevřou výzvu pro rodinné domy a zároveň od letošního roku nově i pro bytové domy. Příjem žádostí začne 15. května, aby se žadatelé měli možnost seznámit s novými podmínkami a připravit projekty. Ministr Richard Brabec, náměstek Jan Kříž a ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman společně na tiskové konferenci představí letošní novinky a změny v programu. Mimo jiné například i širší okruh opatření, na něž bude možné žádat podporu, kratší lhůty vyřízení žádostí a zcela nové podmínky pro úsporná opatření v bytových domech v Praze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů