Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německo zpoplatní dálnice pro osobní auta od 2016
Řidiči osobních aut budou muset od roku 2016 platit za jízdu po německých dálnicích. Spolkový sněm v pátek v Berlíně schválil zákon, který zavádí roční dálniční poplatek ve výši až 130 eur (3550 Kč), pro ekologicky šetrnější vozidla bude nižší. Zpoplatnění dopadne hlavně na zahraniční řidiče, protože Němcům se o roční mýtné sníží daň z vlastnictví vozidla. Poplatky prodraží i cestování českých řidičů na sever a jihozápad Evropy.

Chevron odchází z velké australské rafinerie Caltex
Americký ropný koncern Chevron je další společností, která odchází z odvětví zpracování ropy v Austrálii. Firma sdělila, že prodá celý svůj poloviční podíl v největší australské rafinérské společnosti Caltex Australia za zhruba 3,6 miliardy dolarů (asi 92 miliard Kč). Chevron odchází z australské výroby ropných produktů téměř po 40 letech působení, odvětví se dostalo pod tlak klesajících cen a vysokých nákladů.

Křetínského EPH vyčlení část Pražské teplárenské
Energetický a průmyslový holding (EPH) jako většinový akcionář vyčlenil část akciové společnosti Pražská teplárenská. Jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy se sdruží do společnosti PT měření, rozhodla o tom valná hromada společnosti. Podle některých informací z hlavního města Prahy, které je menšinovým akcionářem, může jít o přípravu na prodej části společnosti.

My za naší vlády budeme striktně dodržovat, aby to bylo stabilní území z hlediska životního prostředí.
Miloš Petera (ČSSD)
Hejtman Středočeského kraje, podle něhož by na území rušeného vojenského újezdu Brdy měla zůstat nedotčená příroda.

Domníváme se, že cílem PKN Orlen je ukončit zpracování ropy v Česku.
Stanislav Bruna
Šéf státního správce ropovodů MERO ČR k budoucnosti rafinerií v Litvínově a Kralupech. Generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski nechtěl budoucí vývoj české petrochemie komentovat. Unipetrol obě rafinerie ovládá a jeho vlastníkem je právě polský PKN Orlen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů