Pátek, 19. dubna 2024

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

Ekologové přijímají nominace na Ropáka už po třiadvacáté

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

Děti Země - Brno vyhlašují 23. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a jubilejní 20. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může do úterý 7. dubna 2015 na jejich adresu či na jejich e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na stránce www.detizeme.cz

Ropáka 2013 získal prezident České republiky Miloš Zeman a Zelenou perlu 2013 předseda představenstva společnosti AGROFERT HOLDING, a. s., a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Výsledky obou anket budou zveřejněny 24. dubna 2015 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu. Antiekologický výrok bude vyhlášen po dvacáté!

,,Mezi žhavými kandidáty na Ropáka máme třeba náměstka hejtmana Středočeského kraje Marka Semeráda z ČSSD, který oživuje šílenou myšlenku postavit na řece Berounce přehradu jako obranu proti povodním," říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země - Brno.

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle něho ministr životního prostředí a poslanec za hnutí ANO Richard Brabec, který v lednu 2014 pro server idnes.cz na otázku, kdo je ekologický fanatik prohlásil: ,,Na rozdíl od ochránců přírody, fanatici mají ekologii jako náboženství. Neposlouchají argumenty a nejsou ochotní k žádnému kompromisu."

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké ,,antiekologické" stavby. Loni bylo do ankety nominováno 19 osob. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 44 výroků.

Titul Ropák 2013 získal prezident ČR Miloš Zeman za podporu výstavby cca 380 km dlouhého plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe za 300-400 mld. Kč do roku 2045, za podporu prolomení územních limitů schválených českou vládou v roce 1991 na Mostecku i s likvidací obcí Horní Jiřetín a Černice, za podporu kácení kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava a za podporu výstavby dvou jaderných bloků v JE Temelín za 300-500 mld. Kč a pátého bloku v JE Dukovany.

Vítězem ankety Zelená perla 2013 se stal předseda představenstva společnosti AGROFERT HOLDING, a. s., a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který v rozhovoru Babiš soptí: K dálnici se dneska vyjadřuje i jezevec. Jednou se z té demokracie poděláme ze dne 11. 5. 2013 prohlásil: ,,My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd..."

Odkazy na internetové stránky:

Výsledky Ropák 2013 a Zelená perla 2013

www.detizeme.cz

Nominační formulář pro anketu Ropák roku

www.ropak.detizeme.cz

Nominační formulář pro anketu Zelená perla roku

www.ropak.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů