Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupí ve čtvrtek 16. dubna 2015 na schůzi senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Senátorům ministr představí hlavní záměry a cíle MŽP pro rok 2015, následovat bude představení novelizace klíčových zákonů MŽP v roce 2015 (zákon o ochraně přírody a krajiny, zákon o ochraně ovzduší, problematika odpadového hospodářství - nový zákon o odpadech a nový zákon o výrobcích s ukončenou životností). Se senátory projedná i připravenost OPŽP na programové období 2014-2020.

Čas: 8.30 - 10.00
Místo: Frýdlantský salónek Valdštejnského paláce

Do Liberce se vrátí vzácní lvi berberští
Liberecká zoo bude mít po dvou měsících opět lvy, dva mladé samce získala z Olomouce. Návštěvníci by devatenáctiměsíční berberské lvy mohli poprvé spatřit o víkendu. Zoo měla dříve lví pár. Samec Sultán však zemřel z důvodu vysokého věku v únoru tohoto roku a lvice Elza uhynula již na prahu roku 2014. Do budoucna zoo nevylučuje ani příchod lví samice a pokus o odchov mláďat. Lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN.

Objev ropy u letiště Gatwick je největší za 30 let
Nález ropy blízko druhého největšího londýnského letiště Gatwick je zřejmě mnohem větší, než se původně odhadovalo. Firma UK Oil & Gas Investment (UKOG), která se zabývá rozvojem ropných polí, uvedla, že by zde mohlo být až 100 miliard barelů ropy. Nález je tak zřejmě největším nálezem na britské pevnině za posledních 30 let. Průzkumy však ještě nejsou u konce a údaje se budou dále ověřovat.

Státní firmě ČEPS klesl zisk o 40 procent

Čistý zisk společnosti ČEPS, která provozuje tuzemskou přenosovou soustavu, loni klesl o 40 procent na 1,08 miliardy korun. Tržby státem vlastněného provozovatele přenosové soustavy stouply o 2,4 procenta na 19,06 miliardy korun. Firma uvedla, že na výsledky mělo vliv zejména snížení cenových tarifů a pokles objemu spotřeby elektrické energie.

V Česku by do pololetí mohlo být 100 pump na CNG

V Česku by mohlo do poloviny letošního roku fungovat 100 plnicích stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG). Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého plynárenského svazu (ČPS). Podle ČPS je v Česku nyní 85 CNG stanic, o deset více než na začátku roku. V zemi je celkem přes 7000 čerpacích stanic, veřejně přístupných je asi 3800. Největším prodejcem CNG na českém trhu je RWE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů