Čtvrtek, 28. března 2024

Ropákem roku 2014 je Mládek, Zelenou perlu dostal prezident Zeman

Ropákem roku 2014 je Mládek, Zelenou perlu dostal prezident Zeman

Anticenu Ropák za největší protiekologický počin loňska dostal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) za jeho údajně špatnou energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Anticenu Zelená perla za protiekologický výrok obdržel prezident Miloš Zeman za výrok z článku, v němž hovoří o "zločinech ekologických nebo zelených fanatiků". Novinářům to dnes v Brně sdělil Miroslav Patrik z pořádajícího sdružení Děti Země.

Mládkovi udělili ekologové Ropáka hlavně za to, že prosazuje výrobu energie nikoli z obnovitelných zdrojů, ale s využitím jaderných a tepelných elektráren. Vytýkají mu jeho snahu o stavbu nových jaderných bloků v Temelíně i Dukovanech, snahu o prolomení těžebních limitů na Mostecku a podporu otevření nových dolů na těžbu uranu u obcí Brzkov a Věžnice na Jihlavsku.

Zelenou perlu dostal Zeman za výrok "Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly." Jde o úryvek z článku publikovaného loni v květnu s titulkem "Žádné ústupky zeleným fanatikům. Jsou to jezinky.", který vyšel na www.denik.cz. Patrik řekl, že prezident by s tak ostře laděnými výroky měl šetřit.

Na Ropáka bylo loni navrženo 19 osobností, letos jich bylo 20. Na druhém místě skončil starosta jihočeského Chýnova a senátor Pavel Eybert (ODS) za údajně špatnou ochranu Šumavy. Na třetím místě skončil starosta středočeských Cerhenic a náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád (ČSSD) za úvahy o vybudování přehrady na řece Berounce v CHKO Křivoklátsko.

Na Zelenou perlu bylo loni navrženo 44 výroků osobností, letos jich bylo 30. Hned čtyři nominace měl prezident Zeman. V této anketě skončil za loňský rok nejen na prvním, ale i druhém místě. Třetí místo obsadil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ropák je smyšlené zvíře libující si v pobytu v životním prostředí zničeném člověkem. Pro svůj film Ropáci jej v roce 1988 vymyslel režisér Jan Svěrák. Tím dal nepřímý podnět k vytvoření anket Ropák a Zelená perla. Ropák se letos uděloval potřiadvacáté a Zelená perla podvacáté.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů